Την Κυριακή (7/6), μια ακόμα βάρκα με 40 πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική και το Αφγανιστάν έφτασε στην παραλία Γιαλοτσίπια της βορειοδυτικής Λέσβου.
Όπως αναφέρεται, πρόκειται για τη δεύτερη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνει στη Λέσβο μέσα στον Ιούνιο. Στο σύνολό τους οι παραπάνω αφού ελεγχθούν ιατρικά, θα τεθούν σε καραντίνα στον καταυλισμό στα Μεγάλα Θέρμα της βόρειας Λέσβου.
Ας σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο καταυλισμό ζουν ήδη άλλοι 250 πρόσφυγες και μετανάστες, όπως φαίνεται και στο ΑΠΕ ΜΠΕ, που έχουν φτάσει σε ακτές στα όρια του Δήμου δυτικής Λέσβου τις τελευταίες 40 μέρες και δεν έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί αφού για να γίνει αυτό πρέπει να μετακινηθούν στο ΚΥΤ.
Βάρκα με 32 πρόσφυγες και μετανάστες πριν από ελάχιστες ημέρες
Μια βάρκα με 32, σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση, πρόσφυγες και μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, Αφρικανικής και Αφγανικής καταγωγής έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης (4/6), στην παραλία Παλιός του Μανταμάδου στη Βορειοανατολική Λέσβο.
Πρόκειται για την πρώτη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνει στη Λέσβο τον Ιούνιο. Οι ροές στα υπόλοιπα νησιά παραμένουν μηδενικές από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Οι 32 αφιχθέντες αφού πέρασαν από έλεγχο ιατρικό, τέθηκαν σε καραντίνα στον καταυλισμό στα Μεγάλα Θέρμα της Βόρειας Λέσβου.
Εν τω μεταξύ, αρνητικοί στον κορωνοϊό κρίθηκαν 125 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν έρθει στη Λέσβο τον Μάιο. Μεταξύ τους και τέσσερις, οι οποίοι στον πρώτο έλεγχο είχαν βρεθεί θετικοί.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί τη μετανάστευση μόνη της»
Καμία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει την πανδημία ή να διαχειριστεί τη μετανάστευση μόνη της, τονίζει σε μήνυμά του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες την εποχή του κορωνοϊού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Εξίσου διαμηνύει ότι μαζί μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, να μειώσουμε τις συνέπειες στους πιο ευάλωτους και να ανακάμψουμε καλύτεροι προς το συμφέρον όλων. Ο κ. Γκουτέρες αναφέρεται στις επιπτώσεις της πανδημίας, τονίζοντας πως συνεχίζει να καταστρέφει ζωές και τα μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο πλήττοντας σκληρότερα τους πιο ευάλωτους.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, όπως επισημαίνει, για τα εκατομμύρια μετακινούμενα άτομα, όπως οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι που αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω της βίας ή των καταστροφών ή οι μετανάστες που ζουν σε αβέβαιες καταστάσεις.