Τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου και ειδικότερα της Λευκάδας είχαν μαγέψει τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση ο οποίος το 1963 απέκτησε τον Σκορπιό, ο οποίος πλέον ανήκει στην οικογένεια Ριμπολόβλεφ. Η οικογένεια του Ρώσου επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την επένδυση των 164 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός υπερπολυτελούς θερέτρου το οποίο θα είναι φιλικό στο περιβάλλον, αλλά και με σεβασμό στην ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος δημιούργησε για την εποχή του στον Σκορπιό έναν επίγειο παράδεισο.
Εκτός όμως από τον Σκορπιό, ο Ωνάσης είχε αγοράσει και το νησάκι Σπάρτη. Το οποίο ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοίδων που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία και το οποίο πήρε το όνομά του από την αρχαία πειρατική φυλή Τηλεβόες που είχαν σαν ορμητήριο το Μεγανήσι. Μαζί με 23 ακόμα νησιά, τα οποία περιβάλλουν τη Λευκάδα, αποτελούν τα ονομαζόμενα Πριγκιποννήσια της Ελλάδας.
Η Σπάρτη είναι ένα νησάκι με πλούσια βλάστηση το οποίο ο Αριστοτέλης Ωνάσης το προόριζε για τον γιο του Αλέξανδρο. Μάλιστα είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εργασίες οι οποίες τον Ιανουάριο του 1973 σταμάτησαν μετά τον αδόκητο θάνατο του 25χρονου τότε Αλέξανδρου Ωνάση όταν σκοτώθηκε την ώρα που το μικρό αμφίβιο αεροσκάφος Piaggio 136 με χειριστή τον ίδιο συντρίβεται, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Η Σπάρτη είναι ένα καταπράσινο ακατοίκητο νησί με καλλιεργήσιμη γη και χαμηλό υψόμετρο, μόλις εφτά μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και τοποθετείται ακριβώς απέναντι από το Περιγιάλι Λευκάδας. Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ανήκε σε γαλλική οικογένεια, ενώ το 1963 αγοράστηκε μαζί με τον Σκορπιό από τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Σκορπιός η επένδυση των 165 εκατομμυρίων ευρώ
Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έβαλε φρένο στα έργα τα οποία είχαν ξεκινήσει στον Σκορπιό για το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, ωστόσο αυτές τις ημέρες οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και πάλι. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η επένδυση των 165 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων και 60 κλινών, αποτελούμενο από 12 κτίρια, spa, αμφιθέατρο, αίθουσα προβολών, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους, σύγχρονο γυμναστήριο και κέντρο για τη σωματική ευεξία, παιδότοπο, beach volley, πισίνες, τεχνητή λίμνη, ελικοδρόμιο, μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο οδικό δίκτυο, πτηνοτροφικές μονάδες, αγροτική φάρμα, αμπελώνα, οπωρώνα, λαχανόκηπους κ.λπ.
Ωστόσο διευκρινίζεται ότι η ύδρευση του Σκορπιού θα γίνεται προσωρινά από τη Λευκάδα με υδροφόρες, ενώ η άρδευση θα γίνεται με συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού. Απαγορεύεται η κατασκευή καζίνο και κέντρων διασκέδασης. Ακόμη, προβλέπεται στεγασμένη εγκατάσταση για διάφορα αθλήματα (multi-sports facility) σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος), η οποία θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, χώρο bowling, χώρο ηλεκτρονικού προσομοιωτή σκοποβολής εσωτερικού χώρου, γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, τένις διεθνών προδιαγραφών, καθώς και δραστηριότητες σκοποβολής και ιππασίας, αρένα ιππασίας ανοιχτού χώρου.
Οι εγκαταστάσεις του στάβλου όπου είχε και ο Ωνάσης στα δυτικά του νησιού θα επεκταθούν ώστε να έχουν χωρητικότητα 10 ίππων και θα μετατραπούν σε ιππικό κέντρο με αρένα ιππασίας ολυμπιακών προδιαγραφών και διαστάσεων. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου, σε αμφιθεατρικό ανάγλυφο του εδάφους και με ιδανικό προσανατολισμό.
Εκτός από το κύριο κτίριο των δύο επιπέδων με 7 πολυτελείς σουίτες, θα κατασκευαστούν ακόμη 12 νέες υπερπολυτελείς βίλες επιφάνειας από 500 έως 1.200 τ.μ. η καθεμία. Ακόμη, θα γίνει ανακαίνιση των υπαρχουσών παραλιακών ιστορικών κατοικιών της ανατολικής (east beach) και νότιας (south beach) πλευράς του νησιού, στις οποίες έχουν διαμείνει και φιλοξενηθεί επί εποχής Αριστοτέλη Ωνάση διεθνείς προσωπικότητες.