Οικονομία

ΑΑΔΕ: Δεκαέξι φορολογικές παραβάσεις σε δύο μπαρ στη Θεσσαλονίκη

ΑΑΔΕ: Οι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζονται εντατικά και όπως κατέγραψαν, έγιναν δεκαέξι φορολογικές παραβάσεις σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξάγει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την καλοκαιρινή περίοδο, σημειώθηκαν δεκαέξι φορολογικές παραβάσεις σε δύο μπαρ στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (6/6).

Πρόκειται για τις πρώτες φορολογικές παραβάσεις που εντόπισε η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο πλαίσο των θερινών ελέγχων στην αγορά που είναι στοχευμένοι με βάση το risk analysis της Αρχής. Παράλληλα, όπως τονίζουν οι αρμόδιες αρχές, οι χημικοί, που συμμετείχαν στον έλεγχο, πήραν δείγματα από τα αλκοολούχα ποτά, ώστε να ελέγξουν την ποιότητά τους μέσω του συστήματος.

Άρχισαν οι 35.000 θερινοί έλεγχοι στην αγορά

Προσαρμοσμένοι στα δεδομένα του κορωνοϊού είναι οι 35.000 έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που «τρέχουν» ήδη στην αγορά για τη θερινή περίοδο. Μετά τη σταδιακή επανέναρξη της αγοράς, οι οδηγίες του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τους ελέγχους είναι οι ακόλουθες:

  • Τον Ιούνιο, διενεργούνται, κυρίως, εμφανείς έλεγχοι σε επιχειρήσεις από συνεργεία των ΔΟΥ στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η ελεγχόμενη περιοχή, με συμβουλευτικό χαρακτήρα ενίσχυσης συμμόρφωσης.
  • Τον μήνα Ιούλιο οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ποσοστό 60% από συνεργεία των ΔΟΥ, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η ελεγχόμενη περιοχή και κατά 40% από συνεργεία των ΔΟΥ όμορων περιοχών (εκτός χωρικής αρμοδιότητας).
  • Σταδιακά, και υπό την επιφύλαξη της διατήρησης των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των γεωγραφικών περιοχών και της επικράτειας γενικότερα, θα αντιστραφεί η αναλογία των διενεργούμενων ελέγχων.

Ποιους αφορούν οι έλεγχοι;

Οι κλάδοι οι οποίοι βρίσκονται σε προτεραιότητα από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, είναι οι εξής, αν και κατά προτεραιότητα θα διενεργούνται έλεγχοι σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ή καταγγελίες:

  • Παροχής Υπηρεσιών (συνεργεία, ιατρικές υπηρεσίες, οικοδομικές δραστηριότητες κ.α.).
  • Επιχειρήσεις παραγωγής/πώλησης τροφίμων (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, παραγωγής /μεταποίησης κρέατος, mini markets, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής πρόχειρου φαγητού, κ.λπ.)
  • Λιανικό και χονδρικό εμπόριο
  • Επιχειρήσεις καλλωπισμού
  • Επιχειρήσεις σχετιζόμενες με εστίαση/παροχή ποτών
  • Τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Λοιπές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, όπου χρειάζεται, οι εφοριακοί θα έχουν τη βοήθεια τελωνειακών και ελεγκτών του Γενικού Χημείου του Κράτους, για ελέγχους με αντικείμενο την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία ποτών και τροφίμων καθώς και στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις επιχειρήσεις χημικών προϊόντων.