Ο κορωνοϊός μπορεί να έχει εξασθενήσει, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Η κυβέρνηση και οι υγειονομικές Αρχές είναι σε επιφυλακή για «εισαγόμενα» κρούσματα από άλλες χώρες λόγω των τουριστών που σιγά σιγά θα ξεκινήσουν να φτάνουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να γίνονται δειγματοληπτικά 8.000 τεστ την ημέρα, στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι τουρίστες θα δίνουν στο αεροδρόμιο το τηλέφωνό τους και τη διεύθυνση διαμονής, θα αναχωρούν για το νησί των διακοπών τους και θα ειδοποιούνται την άλλη μέρα για το αποτέλεσμα.
Τι θα συμβεί σε περίπτωση που τουρίστας νοσήσει λόγω κορωνοϊού
Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα εξετάζεται όλη η οικογένεια. Ο ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών. Αν είναι σε μεγάλο νησί στο ξενοδοχείο αναφοράς για τον ιό που θα υπάρχει, αν είναι σε μικρό νησί στο ξενοδοχείο που μένει σε ξεχωριστά δωμάτια. H οικογένεια του θετικού ατόμου στο τεστ θα μπορεί να επιστρέφει στην πατρίδα της, όποτε τελειώσουν οι διακοπές. Όποιος νοσεί, όμως, θα φεύγει μόλις τελειώσει η 14μερη καραντίνα. Τέλος, αν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή αυξηθεί επικίνδυνα, δεν θα υπάρχει lock down, αλλά οι Αρχές θα ζητήσουν να απομονωθούν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.
Η πρόβλεψη του Ηλία Μόσιαλου
Για το άνοιγμα των συνόρων, τα μέτρα στα αεροδρόμια και τις προβλέψεις των ειδικών μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Ο ίδιος τόνισε πως «παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο που ανοίγουμε τα σύνορα και ενθαρρύνουμε την τουριστική περίοδο. Δεν είμαστε μόνο εμείς που το κάνουμε αυτό, το κάνουν σχεδόν όλες οι χώρες στη νότια Ευρώπη που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τον τουρισμό».
Τώρα για το αν υπάρχει «πραγματικό πρόβλημα μεγάλο», ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως «η πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με ορισμένες εξαιρέσεις είναι υπό σημαντικό έλεγχο. Δεν έχει εξαλειφθεί, υπάρχουν κρούσματα αλλά έχουν μειωθεί οι θάνατοι στην ευρωπαϊκή ένωση. Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει πλέον να προστατεύονται. Παίρνουν τα μέτρα τους. Αυτό ήταν κάτι που σημαντικό που πήραμε τους προηγούμενους μήνες».
«Τώρα την ελέγχουμε περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο με δυο εξαιρέσεις. Την Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία όπου ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος ακόμα» υπογράμμισε. «Πρακτικά αυτό σημαίνει πως να μας έρθει κρούσμα από χώρα που ελέγχει την πανδημία έχει μικρή πρακτικά πιθανότητα. Δεν περιμένουμε πάρα πολλά κρούσματα να μας έρθουν το επόμενο διάστημα εκτός φυσικά άμα σταματήσει ο έλεγχος από τις άλλες χώρες και αρχίσουμε και βλέπουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.