Τεχνολογία

Το Google Search θα υπογραμμίζει αυτό που αναζητούσατε σε μία ιστοσελίδα

Η Google προχωράει σε αυτή την κίνηση προκειμένου να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των χρηστών.

Η Google προσπαθεί να εξελίσεται καθημερινά προκειμένου να κάνει τον κόσμο να συνεχίζει να την εμπιστεύεται. Για να κάνει κάτι τέτοιο η εταιρία θα πρέπει να κάνει τις υπηρεσίες της όσο πιο εύκολες γίνεται στη χρήση. Αυτό ισχύει φυσικά για το Google Search. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν ψάχνουμε κάτι είναι να πέσουμε σε τεράστιο κείμενο με αρκετή πληροφορία. Αυτό μπορεί να μην είναι πάντα καλό αν θέλουμε κάτι συγκεκριμένο και μας πιέζει ο χρόνος.

Η λύση σε αυτό το θέμα υπάρχει ήδη καθώς υπάρχει η επιλογή αναζήτησης μέσα στην σελίδα. Ωστόσο η Google ετοιμάζεται να το κάνει ακόμα πιο εύκολο. Αν λοιπόν ψάχνουμε κάτι στο Goolge και ο όρος που θέλουμε υπάρχει σε ένα κείμενο με πολλές πληροφορίες, τότε η μηχανή αναζήτησης θα υπογραμίζει το κομμάτι που ψάξαμε προκειμένου να μπορούμε να το βρούμε χωρίς να διαβάσουμε όλο το κείμενο. Σαν χαρακτηριστικό δεν είναι κάτι καινούριο, μιας και η Google το δοκιμάζει εδώ και δύο χρόνια. Από την προηγούμενη εβδομάδα όμως έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά σε όλους. Λειτουργεί τόσο σε desktop όσο και σε mobile στους περισσότερους browsers. Προβλήματα με την ιδιωτικότητα

Την ίδια στιγμή η Google αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα της ανώνυμης περιήγησης. Για πρώτη φορά το 2018 είχε δημιουργηθεί ένα θέμα για το πόσο ιδιωτική ήταν τελικά η περιήγηση μέσω της επιλογής αυτής στο Google Chrome. Η εταιρία για να προλάβει της αντιδράσεις είχε προχωρήσει σε ένα update και υποστήριζε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα αντιμετωπίζει και πάλι παρόμοιες κατηγορίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας στο incognito mode.

Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε μια αγωγή στο στο περιφερειακό δικαστήριο της βόρειας Καλιφόρνιας ζητά αποζημίωση $5 δισεκατομμυρίων για τα δεδομένα που συλλέγει ο Chrome κατά την περιήγηση των χρηστών υπό το incognito mode. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή κατά την περιήγηση με incognito mode, το Google Analytics, το Google Ad Manager και άλλες εφαρμογές και website plug-ins, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών των τηλεφώνων, συλλέγουν δεδομένα ασχέτως αν οι χρήστες κάνουν κλικ στις διαφημίσεις.

Αυτό βοηθάει την Google να μάθει τα χόμπι και τις ασχολίες του χρήστη ή ακόμα και “τις πιο προσωπικές και πιθανώς ντροπιαστικές στιγμές του”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η αγωγή περιλαμβάνει εκατομμύρια χρήστες της Google οι οποίοι από τον Ιούνιο του 2016 έχουν περιηγηθεί σε “private mode” και ζητά τουλάχιστον $5.000 αποζημίωση για τον καθένα για παραβίαση του νόμου περί παρακολουθήσεων όπως ορίζεται στη νομοθεσία της Καλιφόρνια.

Η Google με τη σειρά της απορρίπτει τους ισχυρισμούς και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της στα δικαστήρια. «Το Incognito Mode στον Chrome σας δίνει τη δυνατότητα να πλοηγηθείτε στο internet χωρίς η δραστηριότητά σας να σωθεί στον browser σας ή τη συσκευή σας. Όπως ξεκάθαρα δηλώνουμε κάθε φορά που ανοίγετε μία incognito σελίδα, τα websites μπορεί να συλλέξουν πληροφορίες για το ιστορικό πλοήγησής σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Google.