Πολιτική

Νίκος Παπαθανάσης εστίαση: Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα σε συναυλίες και πανηγύρια

Νίκος Παπαθανάσης εστίαση: Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει να τηρούνται από εδώ και στο εξής σε συναυλίες και κέντρα διασκέδασης.

Για το νέο καθεστώς στην αγορά, μετά την επαναλειτουργία κι άλλων δραστηριοτήτων, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Ο κορονοϊός δεν έχει φύγει, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ξεκαθάρισε και έκανε λόγο για πιο αυστηρούς κανόνες στους κλειστούς χώρους εστίασης, συγκριτικά με τους υπαίθριους και τους ημιυπαίθριους χώρους. Σχετικά με τις οργανωμένες πλαζ, είπε ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα επιτρέπεται η μουσική και η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η Παρασκευή φαγητών. Σε σχεδόν έναν μήνα από τώρα, την 1η Ιουλίου, ξεκινούν οι συναυλίες, όπου και εκεί θα υπάρχουν κανόνες, με βασικότερο ότι δεν θα υπάρχουν όρθιοι, αλλά μόνο καθιστοί.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τους κανόνες, για να μην πισωγυρίσουμε», σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, παρατηρώντας ότι, «μπαίνουμε σε μια καινούρια πραγματικότητα». Στο οικονομικό σκέλος είπε ότι, «συνεχίζεται και τον Ιούνιο η στήριξη των επιχειρήσεων» και θα ανακοινωθούν κι άλλα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση μάσκας, είπε ότι ισχύει και ότι στις περισσότερες επιχειρήσεις τηρούνται τα μέτρα. «Δεν είναι μόνο θέμα προστίμων οι κανόνες, τα μαγαζιά που τους παραβαίνουν, θα κλείνουν για δέκα μέρες». Τέλος, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας στις εμποροπανηγύρεις είπε ότι θα λειτουργούν με κανόνες λαϊκών αγορών. Τα πανηγύρια, ωστόσο, θα έχουν διαφορετικούς κανόνες, που κυρίως θα έχουν μόνο καθήμενους.

Τα μέτρα πρόληψης σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, συναυλίες και πανηγύρια

Όπως έγινε γνωστό μέσω των επίσημων ανακοινώσεων του υφυπουργού, τα καταστήματα εστίασης (μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, μουσικές σκηνές) θα λειτουργούν κάτω από ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο του οποίου οι βασικοί πυλώνες είναι οι εξής:

  • Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
  • Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για την λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.
  • Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα
  • Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
  • Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.