Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Άγκυρα, χαρακτήρισε πραξικοπηματία τον Χαλίφα Χάφταρ και μίλησε για τη συνεργασία με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, εξέφρασε την στήριξή του στον Σάρατζ για ακόμα μία φορά.
«Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουμε τις στενές επαφές που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Δεν αφήνουμε μόνη της τη Λιβύη αυτές τις δύσκολες μέρες. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους Λίβυους αδερφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων. Η συνάντησή μου με τον Σάρατζ είχε σαν θέμα τη συνεισφορά μας στην ειρήνη στην περιοχή της Λιβύης, η οποία πρέπει να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό» ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δηλώσεις κατά του Χάφταρ, τονίζοντας: «Η λύση μπορεί να βρεθεί μονάχα μέσα από τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ, ο Σάρατζ έχει επιδείξει συμπεριφορά υψηλού επιπέδου. Το λέω ξανά: ο Χαφτάρ είναι πραξικοπηματίας και υπάρχουν ηγέτες κρατών που υποστηρίζουν πως δεν γίνεται να τον βάλουν στην άκρη. Τους υπενθυμίζουμε πως ένα πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού του, δεν μπορεί να καθίσει το ίδιο τραπέζι με εμάς για να διαπραγματευθεί. Η σταθερότητα στη Λιβύη θα ωφελήσει και την Ευρώπη».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των γεωτρήσεων. «Συμφωνήσαμε με τη Λιβύη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της ευθύνης της, σε τομείς όπως οι έρευνες και οι γεωτρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου» σχολίασε.
Η Ελλάδα έστειλε επιστολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική προκλητικότητα
Με αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως τόνισε «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», τόνισε.
Προηγουμένως είχε αναφέρει πως: «Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν».
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια επικοινωνία, αλλά ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ακόμα και σε περιόδους έντασης.