Ανείπωτη θλίψη συνεχίζει να προκαλεί ο φονικός ιός, ο οποίος στο πέρασμά του σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους. Πιο αναλυτικά η Βραζιλία αποτελεί εδώ και μερικές εβδομάδες τη νέα εστία του κορωνοιού, με τον ιό να βρίσκεται σε πλήρη έξαρση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κατατάσσοντας την μάλιστα πρώτη με τον βαρύτερο απολογισμό κρουσμάτων και θανάτων. Ειδικότερα, τις τελευταίες 24 ώρες οι θάνατοι στη χώρα ξεπέρασαν τους 1.300, με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας να ανακοινώνει ότι κατέγραψε 1.349 θανάτους ασθενών εξαιτίας της νόσου.
Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 32.548, ενώ το τελευταίο 24ωρο, η χώρα κατέγραψε 28.633 νέα κρούσματα. Η Βραζιλία σημειώνει επίσης 584.016 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, έχοντας έτσι τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στον πλανήτη, μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ θανάτων ασθενών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού είχε σημειωθεί μόλις την προηγουμένη ημέρα με 1.262 νεκρούς.
Δράμα και στο Μεξικό
Η πανδημία έχει σκοτώσει 11.729 ανθρώπους. Επισημαίνεται δε ότι ο ημερήσιος απολογισμός των ανθρώπων που υπέκυψαν στη νόσο μέσα σε 24 ώρες στο διπλασιάστηκε και ξεπέρασε για πρώτη φορά χθες Τετάρτη τους χίλιους, έναντι 470 το προηγούμενο, ενώ ξεπέρασε επίσης για πρώτη φορά αυτόν που καταγράφηκε στις γειτονικές ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα 101.238 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 11.729 ανθρώπους στο Μεξικό. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Λατινική Αμερική, μετά από αυτόν της Βραζιλίας.
Ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες-Γκατέλ, αρμόδιος για τη χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως θεωρεί πιθανό οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα να φθάσουν τους 30.000. Ωστόσο, αν και επιδεινώνεται η κατάσταση με τον φονικό ιό στη χώρα, η κυβέρνηση του Μεξικού των 120 εκατομμυρίων κατοίκων, δεχόμενη πίεση από την Ουάσινγκτον, αποφάσισε να επιταχύνει την Τρίτη τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας, ειδικά της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να μιλά περί «νέας ομαλότητας» όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Λόπες-Γκατέλ ανέφερε ότι οι υψηλότεροι αριθμοί εν μέρει οφείλονται στη βελτίωση της καταγραφής δεδομένων.