Το ίντερνετ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλου του κόσμου. Κάθε κίνηση ή αναζήτηση αφήνει ένα μικρό στίγμα. Σε περίπτωση που θέλουμε να κρατήσουμε μια ανωνυμία όλοι οι browser έχουν την επιλογή του incognito mode. Με την λεγόμενη ανώνυμη περιήγηση μπορούμε να μπούμε σε όποια σελίδα επιθυμούμε χωρίς να μένει στο ιστορικό μας. Αυτό είναι κάτι που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο αυτή η ανωνιμία τέθηκε σε αμφισβήτηση.
Για πρώτη φορά το 2018 είχε δημιουργηθεί ένα θέμα για το πόσο ιδιωτική ήταν τελικά η περιήγηση μέσω της επιλογής αυτής στο Google Chrome. Η εταιρία για να προλάβει της αντιδράσεις είχε προχωρήσει σε ένα update και υποστήριζε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα αντιμετωπίζει και πάλι παρόμοιες κατηγορίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας στο incognito mode.
Η αγωγή και η θέση της Google
Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε μια αγωγή στο στο περιφερειακό δικαστήριο της βόρειας Καλιφόρνιας ζητά αποζημίωση $5 δισεκατομμυρίων για τα δεδομένα που συλλέγει ο Chrome κατά την περιήγηση των χρηστών υπό το incognito mode. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή κατά την περιήγηση με incognito mode, το Google Analytics, το Google Ad Manager και άλλες εφαρμογές και website plug-ins, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών των τηλεφώνων, συλλέγουν δεδομένα ασχέτως αν οι χρήστες κάνουν κλικ στις διαφημίσεις.
Αυτό βοηθάει την Google να μάθει τα χόμπι και τις ασχολίες του χρήστη ή ακόμα και “τις πιο προσωπικές και πιθανώς ντροπιαστικές στιγμές του”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η αγωγή περιλαμβάνει εκατομμύρια χρήστες της Google οι οποίοι από τον Ιούνιο του 2016 έχουν περιηγηθεί σε “private mode” και ζητά τουλάχιστον $5.000 αποζημίωση για τον καθένα για παραβίαση του νόμου περί παρακολουθήσεων όπως ορίζεται στη νομοθεσία της Καλιφόρνια.
Η Google με τη σειρά της απορρίπτει τους ισχυρισμούς και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της στα δικαστήρια. “Το Incognito Mode στον Chrome σας δίνει τη δυνατότητα να πλοηγηθείτε στο internet χωρίς η δραστηριότητά σας να σωθεί στον browser σας ή τη συσκευή σας. Όπως ξεκάθαρα δηλώνουμε κάθε φορά που ανοίγετε μία incognito σελίδα, τα websites μπορεί να συλλέξουν πληροφορίες για το ιστορικό πλοήγησής σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Google.