Οι αρμόδιες αρχές της χώρας εξετάζουν την πρόταση, η Βρετανία να δημιουργήσει αερογέφυρες με ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα εφαρμόζει σταδιακά μια χαλάρωση της καραντίνας που επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου προς αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, ωστόσο πολλοί το θεωρούν πρόωρο και βεβιασμένο. Η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τους περισσότερους θανάτους από τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, από τη Δευτέρα, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε αεροπορικώς, είτε οδικώς είτε ακτοπλοϊκώς από αέρος, θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένοι για 14 ημέρες, ένα σχέδιο που επικρίθηκε από τους επαγγελματίες των αεροπορικών ταξιδιών και του τουρισμού, οι οποίοι προειδοποιούν για εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για τους τομείς τους. Ωστόσο εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα για τη χαλάρωση αυτού του μέτρου, αναφέρουν οι εφημερίδες Times, Telegraph και Guardian.
Με ποιες χώρες θα μπορούσε να δημιουργήσει αερογέφυρες
Οι χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δημιουργήσει αερογέφυρες θα επιλεγούν ανάλογα με την οικονομική σημασία τους για το Ηνωμένο Βασίλειο, με το επίπεδο του κινδύνου μετάδοσης του ιού, με τον αριθμό των επιβατών τους οποίους θα αφορούν και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια, αναφέρει η εφημερίδα. Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Πορτογαλία θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα, σύμφωνα με την Daily Telegraph.
Η εφημερίδα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «προσωπικά ευνοεί» τις αερογέφυρες, μετά τις επικρίσεις στις τάξεις των συντηρητικών και τις προειδοποιήσεις άνω των 200 διευθυντικών στελεχών των αερομεταφορών και του τουρισμού, όπως αυτοί της Ryanair και της IAG, στην οποία ανήκει η British Airways. Οι ταξιδιώτες που τίθενται σε καραντίνα θα μπορούν ωστόσο να βγαίνουν για να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα, να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να αλλάζουν κατάλυμα, αν αυτό είναι απαραίτητο, αναφέρει η Guardian.
Το σχέδιο πρόκειται να παρουσιασθεί σήμερα στους βουλευτές
Η κυβέρνηση ζήτησε από τους βουλετές να επιστρέψουν στο Ουέστμινστερ, θέλοντας να βάλει τέλος στο υβριδικό σύστημα που ισχύει μέχρι τώρα, με ένα μέρος των βουλευτών να έχουν φυσική παρουσία και ένα άλλο να παρακολουθεί τις συζητήσεις μέσω βιντοδιάσκεψης. Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει τις επικρίσεις κοινοβουλευτικών, οι οποίοι ανησυχούν για τους πιο ευάλωτους μεταξύ τους. Οι βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου ο Μπόρις Τζόνσον διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, θα ψηφίσουν σήμερα κυβερνητική πρόταση που βάζει τέλος στη δυνατότητά τους να ψηφίζουν εξ αποστάσεως.