Νέες μορφές φαρμάκου, περιλαμβανομένων και εισπνεόμενων δόσεων, αναπτύσσει η φαρμακοβιομηχανία Gilead Sciences Inc, για ευκολότερη λήψη της ρεμδεσιβίρης (Remdesivir), που θα καθιστά δυνατή τη χορήγησή της και εκτός νοσοκομείου. Είχαν προηγηθεί δοκιμές που έδειξαν μέτρια αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που χορηγείται με έγχυση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Remdesivir είναι το μόνο φάρμακο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ασθενείς με κορωνοϊό, ωστόσο τόσο η Gilead όσο και άλλες εταιρείες αναζητούν τρόπους για να λειτουργήσει καλύτερα.
Όπως ανακοίνωσε η Gilead, μελετά τρόπους για την αντιμετώπιση του ιού σε πρώιμο στάδιο. Σε ηλεκτρονικό μήνυμά της, η εταιρεία επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ερευνά μια εισπνεόμενη μορφή του φαρμάκου, ωστόσο δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια. Η εταιρεία διερευνά μακροπρόθεσμα -κατά δήλωσή της- την ανάπτυξη μίας υποδόριας ένεσης του σκευάσματος του Remdesivir, καθώς και φαρμακομορφές ξηρής σκόνης για εισπνοές.
Σωτήρης Τσιόδρας για Remdesivir: Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί
Για το συγκεκριμένο φάρμακο έχει μιλήσει και ο λοιμωξιωλόγος και εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας. «Είναι πλέον το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται σε νοσοκομειακό επίπεδο», δήλωσε στις 2 Μαΐου. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε τότε πως πρόκειται για ένα φάρμακο που χορηγείται ενδοφλέβια μια φορά την ημέρα για δέκα ημέρες. Τόνισε δε πως αν υπάρξουν περισσότερα θετικά δεδομένα θα υπάρξει και επίσημη έγκριση για τη χρήση της, υπογραμμίζοντας πώς για κανένα φάρμακο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής έγκριση. Επεσήμανε δε πως η ρεντεσιμβίρη θα μπορούσε να χορηγηθεί σε σοβαρά περιστατικά σε ενήλικες και παιδιά. Ο λοιμωξιωλόγος δήλωσε ακόμη πως όπου έγινε χρήση της δείχνουν να αναρρώνουν ταχύτερα κατά 30%, σε ένα χρόνο δηλαδή περίπου 4 ημερών, σύμφωνα με μελέτη που συμμετείχαν και 4 ελληνικά κέντρα.
Το φάρμακο αυτό δοκιμάστηκε και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αναφορά του επικεφαλής λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι. «Ήταν μια διεθνής δοκιμή που έγινε σε πολλά ερευνητικά κέντρα, τα οποία δεν βρίσκονταν μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Δανίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν μάχη για να βρεθεί το φάρμακο για τη θεραπεία του COVID-19, ωστόσο, κανένα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει αποδειχτεί οριστικά αποτελεσματικό.