Σταϊκούρας επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δις ευρώ προς τις επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊύ ενώ οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως η δεύτερη φάση του προγράμματος θα ενσωματώνει τα στοιχεία τριμήνου, Μάρτιος – Μάιος 2020, κατά το οποίο η πτώση τζίρου των επιχειρήσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί νομοσχέδιο για πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις και για τη «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.
Πρόσθεσε δε ότι η περίμετρος του προγράμματος θα είναι «μεγαλύτερη ώστε να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην πρώτη φάση. Θα ενταχθούν επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής. Θα εξεταστεί και η ένταξη προσωπικών επιχειρήσεων και έως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τρόπος που θα μετέχουν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Επίσης, μπορούν να μετέχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά την πρώτη φάση της επιστρεπτέας με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιώνεται η μείωση τζίρου. Ωστόσο, γι αυτές τις επιχειρήσεις από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται θα μειώνεται το αρχικό πόσο που ήδη έχουν λάβει στην πρώτη φάση. Παράλληλα, προχωρούν εργαλεία επιδότησης επιτοκίου, κεφαλαίου κίνησης και νέο νομοσχέδιο για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Θα μειωθεί γενναία και η προκαταβολή σε επιχειρήσεις που πλήττονται. Υπάρχει εκτίμηση καθαρής πιστωτικής επέκτασης 15 δις ευρώ. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Προσδοκούμε ότι και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά την κρατική στήριξη ώστε να τα καταφέρουμε».
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε στατιστικά στοιχεία της πορείας του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την πρώτη φάση. Διευκρίνισε ότι περισσότερες από 51.000 επιχειρήσεις έλαβαν περίπου 580 εκατομμύρια ευρώ. Κατά μέσο όρο δόθηκαν 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Ειδικότερα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα:
- 7.447 επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους
- 29.664 επιχειρήσεις με 1 εως 5 εργαζόμενους
- 11.211 επιχειρήσεις με 6 εως 20 εργαζόμενους
Το 94% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν έχουν έως 20 εργαζόμενους ενώ επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους μοιράστηκαν το 84% του συνολικού ποσού”. Να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην πρώτη φάση του προγράμματος ήταν η μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά τον μήνα Μάρτιο.