29 Μαΐου 1453: Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας έστειλε μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι η Ελλάδα αποδοκιμάζει τη φιέστα που στήνεται σήμερα έξω από την Αγιά Σοφιά 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό τόνισε: «Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών». Ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. «Παρακολουθούμε, οποιαδήποτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ.Πέτσας.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν έκανε σήμερα δημόσια εμφάνιση από μπαλκόνι που έβλεπε στον Βόσπορο και σήμανε έτσι την έναρξη των εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης χαιρετώντας από μακριά – υπό τον φόβο του κορωνοϊού – πλοιάρια που περνούσαν με την τουρκική σημαία και κάποιους που τον χαιρετούσαν στρατιωτικά.
Δείτε φωτογραφίες από την εμφάνιση του Τούρκου προέδρου
Στη Θράκη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στην Κομοτηνή βρέθηκε σήμερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε την Κομοτηνή ως «Μια πόλη με ξεχωριστή κουλτούρα, έναν τόπο συνάντησης πολιτισμών και θρησκειών, όπου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αποτελούν τον δικό της μοναδικό πλούτο». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ήθελε να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κομοτηνής, όμως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν το επέτρεψαν, και σημείωσε:
«Στις δύσκολες εποχές που περνάμε οι εθνικές επέτειοι μας εμψυχώνουν και μας διδάσκουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο: ότι δηλαδή τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν άνθρωπο και σε κανέναν λαό, αν δεν αγωνιστεί για τα δικά του ιδανικά, για τη δική του εθνική και κοινωνική αυτοπεποίθηση. Στη διάρκεια των 100 αυτών χρόνων, η Θράκη ήρθε αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Από την ομαλή εγκατάσταση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία, μετά την υπογραφή της Σύμβασης για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923, την προσαρμογή στις δύσκολες συνθήκες ζωής, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που σας επιφυλάσσουν οι γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής ως προστάτες των συνόρων μας».