Yπουργός Οικονομικών Γαλλίας: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων οικονόμων» (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία και Σουηδία), να στηρίξουν το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες. «Ζητώ λοιπόν από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων οικονόμων, να υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο υπουργός στη Γερουσία, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ ήταν «στο ραντεβού της Ιστορίας».
Παράλληλα, ο Λεμέρ εξέφρασε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 την ελπίδα πως η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες όσον αφορά την πρόταση να καταρτιστεί πακέτο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για υποστηριχθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό, εάν τελικά εγκριθεί θα αποτελέσει ορόσημο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που διαρκεί μισό αιώνα, αφού θα σηματοδοτήσει σαφές βήμα προς την κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης χρέους ως μείζονος χρηματοδοτικού μηχανισμού, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, ενώ θα ανοίξει παράλληλα τον δρόμο προκειμένου η ΕΕ να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες ως προς τη φορολογία στα 27 κράτη μέλη της.
Ωστόσο, κυβερνήσεις χωρών του ευρωπαϊκού βορρά αντιστέκονται στην πίεση που τους ασκείται από άλλα κράτη μέλη για να συναινέσουν στην αμοιβαιοποίηση χρέους προκειμένου να προστατευθεί η ενιαία αγορά των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων και να μην υπάρξει πολυδιάσπασή της εξαιτίας των χασμάτων στα επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου.
Τι ανέφερε ο Μακρόν
Σε μήνυμά του στο Twitter, o πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε από την πλευρά του μια «ουσιαστική ημέρα για την Ευρώπη», υπενθυμίζοντας ότι η γαλλογερμανική συμφωνία που είχε επιτύχει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα ήταν η βάση γι’ «αυτήν την πρόοδο». «Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και να υιοθετήσουμε μια φιλόδοξη συμφωνία με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε επίσης ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. Στη Γερουσία, ο Λεμέρ τόνισε επίσης τη συμβολή του Παρισιού και του Βερολίνου στο σχέδιο που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να είναι ένας λόγος υπερηφάνειας για όλους μας που βλέπουμε ότι η γαλλογερμανική συμφωνία, που διαπραγματεύτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος, υιοθετήθηκε πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρησίμευσε ως βάση για αυτό το σχέδιο», τόνισε.