Ελλάδα κορωνοϊός: Ακόμη ένας θάνατος από κορωνοϊό καταγράφηκε σήμερα το μεσημέρι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 175. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν άντρα 83 ετών που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Κατά πληροφορίες είχε βαριά υποκείμενα νοσήματα σε καρδιά και πνεύμονες.
Νωρίς το πρωί ακόμη ένας θάνατος καταγράφηκε στο «Αττικόν». Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πρόκειται για έναν 78χρονο άντρα με υποκείμενα νοσήματα και συγκεκριμένα αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Θυμίζουμε ότι χθες δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Στην χθεσινή ενημέρωση έγινε γνωστό ότι σημειώθηκαν νέα κρούσματα. Αναλυτικά η πρόσφατη ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα ανέφερε: «Ανακοινώνονται 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Τα 11 αφορούν γνωστή συρροή κρουσμάτων και τα 2 έλεγχο επαναπατρισθέντων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2903, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 627 (21.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1645 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα».
Αυτή είναι η πραγματική εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα – Σε ποιες περιοχές γίνονται τα τεστ
Ένα πιο ξεκάθαρο πλάνο για το πως ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στην χώρα μας θα υπάρξει πολύ σύντομα, σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες που εκπονούν πολλά ερευνητικά κέντρα Πανεπιστημίων, με τη χρήση τεστ αντισωμάτων σε αντιπροσωπευτικές ομάδες του πληθυσμού. Τα νέα αποτελέσματα από τις συγκεκριμένες μελέτες αντισωμάτων, τα οποία ανακοίνωσε τη Τρίτη και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρουν ότι στην πατρίδα μας -βάσει μαθηματικών εκτιμήσεων- είχαμε ένα πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πολύ χαμηλότερο του 1%. Όταν αυτές οι ορολογικές μελέτες -που γίνονται σε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού (αγρότες, φοιτητές κ.α.)- ολοκληρωθούν, θα έχουμε τα τελικά πραγματικά νούμερα των νοσούντων, αναφέρει ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, στο iatropedia.gr:
“Αυτό θα το μάθουμε όταν έχουμε δεδομένα από τα αντισώματα. Αυτό το 1% προκύπτει από κάποια πρόωρα δεδομένα που υπάρχουν από ορισμένες μελέτες. Κι εμείς κάνουμε παρόμοια μελέτη στην Πάτρα -αλλά δεν έχουμε ακόμα ολοκληρώσει-, που καταγράφει την παρουσία αντισωμάτων έναντι του ιού στην κοινότητα. Από εκεί θα καταλάβουμε πόσοι νοσούν. Αυτό το νούμερο, όμως, είναι σίγουρα πάρα πολύ χαμηλό”.
Πολλές ερευνητικές ομάδες Πανεπιστημίων σε όλη την Ελλάδα έχουν αρχίσει να μελετούν σε δείγματα πληθυσμού την παρουσία αντισωμάτων, η οποία και θα αποκαλύψει ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι ότι νόσησαν από τη νόσο COVID-19 και έχουν αναπτυξει αντισώματα.
Οι μεγαλύτερες από αυτές είναι:
- Η προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια για να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα.
- Η οροεπιδημιολογική μελέτη η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το υπουργείο Υγείας, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000, από αιμοδότες. Τα αποτελέσματα από τους πρώτους 3.400 αιμοδότες, από τους οποίους εντοπίστηκαν μόλις 24 ασθενείς με αντισώματα (ποσοστό 0,7% του πληθυσμού), παρουσίασε την περασμένη Τρίτη ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.
- Η επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Η συλλογή δειγμάτων έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου, συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα, ενώ από τα αποτελέσματα στα πρώτα 2.569 -που επίσης παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας– βρέθηκαν μόλις 9 θετικά δείγματα (ποσοστό 0,35% του πληθυσμού)
- Και στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε, ήδη, πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό. Η μελέτη είναι πρόταση μιας ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια της Κρήτης και θα διεξαχθεί με την στήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, των ιατρικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.