Κομισιόν πακέτο στήριξης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμύριων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ή οικονομική κρίση στην ΕΕ που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι. Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος.
Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή δανείων. Από το συνολικό αυτό ποσό περίπου 22.5 δισεκατομμύρια αφορούν στην Ελλάδα, υπό μορφή επιδοτήσεων, συν περίπου 10 δισεκατομμύρια επιπλέον υπό τη μορφή δανεισμού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς τελικώς τα ποσά μπορεί να είναι μεγαλύτερα, η Ιταλία θα δικαιούται 82 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και 90 δισεκατομμύρια σε δανεισμό, η Γαλλία 38 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό. Η Γερμανία 28 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό, η Πολωνία 37 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και 27 δισεκατομμύρια σε δανεισμό, η Αυστρία 4 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό και η Ισπανία 77 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και 63 δισεκατομμύρια σε δανεισμό.
Κριστίν Λαγκάρντ: H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 8% έως 12%
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% φέτος καθώς πασχίζει να ξεπεράσει τις θλιβερές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε πει προηγουμένως ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 5% έως 12%, αλλά η Λαγκάρντ, σε διάλογο με νέους, δήλωσε ότι το «ήπιο» σενάριο είναι ήδη ξεπερασμένο και το πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «σοβαρού» σεναρίου.
Yπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη δήλωσή της, ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για την παροχή μακροπόθεσμης ρευστότητας προς τις τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων που έχει εξαγγείλει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια άφησε ανοικτό το ενδεχομένο να αυξηθεί και να επεκταθεί χρονικά το συνολικό ποσό των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ με το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα.