Ελλάδα

Αγίου Πνεύματος 2020: Πότε πέφτει – Όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις

Αγίου Πνεύματος 2020: Τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου πέφτει φέτος η ημέρα του Αγίου Πνεύματος, που στο Δημόσιο έχει οριστεί ως επίσημη ημέρα αργίας.

Αγίου Πνεύματος 2020: Ένα αλλιώτικο τριήμερο θα είναι το φετινό του Αγίου Πνεύματος που σύμφωνα με το ημερολόγιο είναι τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο Δημόσιο έχει οριστεί ως επίσημη αργία, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά, σε περίπτωση που το επιθυμούν. Με δεδομένη την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη δυνατότητα ταξιδιών, πολλοί πολίτες αναμένεται να επισκεφθούν τα χωριά και τα εξοχικά τους για το τριήμερο (6-8 Ιουνίου).

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς, ενώ το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές.

Υπενθυμίζεται ότι, για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου. Στα πλοία εφαρμόζεται πρωτόκολλο επιβατών, βάσει του οποίου το κάθε ένα από αυτά μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Η αμέσως επόμενη επίσημη αργία του έτους είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου 2020, ημέρα Σάββατο. Ακολουθούν η 28η Οκτωβρίου 2020, Τετάρτη, τα Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή, και η δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο.

Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι πολύ σημαντική για την Ορθοδοξία. Είναι η επόμενη ημέρα της Κυριακής της Πεντηκοστής όπου η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει. Το Άγιο Πνεύμα αποτελεί με τον Πατέρα και τον Υιό τον Τριαδικό Θεό του Χριστιανισμού. Είναι ομοούσιο και ομότιμο προς τα δύο άλλα πρόσωπα και διακρίνεται από αυτά κατά την υπόσταση («Μονάς εν τριάδι και τριάς εν μονάδι»).

Ο μονοθεϊσμός του Χριστιανισμού είναι τριαδολογικός και όχι μοναδολογικός, όπως του Ιουδαϊσμού και του Μωαμεθανισμού. Το Σύμβολο της Πίστεως Νικαίας – Κωνσταντινουπόλεως (381), γνωστότερο ως «Πιστεύω», ορίζει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι κύριο και ζωοποιό, συνδοξάζεται και συμπροσκυνείται με τον Πατέρα και τον Υιό και εκπορεύεται από τον Πατέρα («… Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των προφητών…»).

Όπως μας ενημερώνει το ekklisiaonline η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής. Ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: “Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία”.