Πως Να

Πώς να ρίξω τον πυρετό

Δεν είναι λίγες οι φορές που η παρουσία πυρετού μας δημιουργεί μια επιπλέον ανησυχία και ένας άγχος για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την αντίδραση του οργανισμού και μάλιστα άμεσα. Για αυτό το λόγο παραθέτουμε τους παρακάτω εναλλακτικούς τρόπους που θα βοηθήσουν σε αυτό.

Ο πυρετός (έως 38-38,5° C) θεωρείται μια θετική αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος αυξάνει τη ­θερμοκρασία του σώματος σε μια προσπάθεια να εξοντώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Γενικά η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται μεταξύ 36,4°C και 37,5°C, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση του ανοσοποιητικού, το περιβάλλον. Ως γνωστόν ο πυρετός προκαλεί μια αίσθηση δυσφορίας και κόπωσης, καθώς αρκετές φορές όταν καταβαλλόμαστε από πυρετό νιώθουμε να πονάει όλο μας το σώμα. Ο πυρετός είναι συνήθως σύμπτωμα υποκείμενης λοίμωξης και συνοδεύεται από θερμότητα του σώματος, εφίδρωση και έντονη δίψα. Εμείς λοιπόν σας προτείνουμε κάποιους εναλλακτικούς τρόπους να περιορίσετε τον πυρετό, με την απουσία των φαρμάκων.

  • Ενυδάτωση

Η πρόσληψη υγρών βοηθά στο να αναρρώσουμε πιο γρήγορα, καθώς απομακρύνονται οι τοξίνες από το σώμα. Ωστόσο, επειδή τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων τα παιδιά πρέπει να πίνουν αραιωμένους χυμούς φρούτων, αλλά και να αποφεύγονται γενικά όλα τα ροφήματα με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εμπύρετης περιόδου. 

  • Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ονομάζονται ‘’καλοί’’μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, η λήψη προβιοτικών βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, αλλά το κυριότερο είναι ότι συντελεί στο να καταπολεμήσει  το σώμα τη λοίμωξη.

Υπάρχουν ροφήματα βοτάνων τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Για την προετοιμασία των ροφημάτων ρίχνετε  σε ζεστό νερό για 3-4 λεπτά ένα κουταλάκι από το βότανο. Σουρώνετε και πίνετε. Φροντίστε ωστόσο να μην υπερβείτε τα τρία ροφήματα την ημέρα.

 Το θυμάρι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιπυρετικές ιδιότητες. Επίσης, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Βοηθά να πέσει ο πυρετός, κυρίως όταν αυτός παρουσιάζεται σε συνδυασμό με πονοκέφαλο, βήχα και πονόλαιμο.

 Η φλούδα και τα φύλλα της ιτιάς χρησιμο­ποιούνταν από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους δράσεις. Περιέχουν σαλικυλικό οξύ, δηλαδή είναι σαν την ασπιρίνη σε μικρές δόσεις. Θεωρούνται αποτελεσματικά αντιπυρετικά, κυρίως όταν ο πυρετός συνοδεύεται από πόνους σε όλο το σώμα (στα κόκαλα και τους μυς).

 Βοηθά ως αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, οι δερματικοί ερεθισμοί και ο πονοκέφαλος. Έχει την ιδιότητα να «δροσίζει» τον οργανισμό, γεγονός που βοηθά στην πτώση του πυρετού. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι η μέντα απαγορεύεται εάν κάνετε ομοιοπαθη­τική, επειδή παρεμποδίζει τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Δείτε το παρακάτω σχετικό βίντεο: