Τσιόδρας για χλωροκίνη: Απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση της φαρμακευτικής ουσίας χλωροκίνη έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά και την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ότι αναστέλλεται η κλινική χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Ερωτηθείς, εάν ο ίδιος έλαβε θεραπεία με χλωροκίνη, ο κ. Τσιόδρας απάντησε:
«Δεν πήρα τη θεραπεία αυτή σαν προφύλαξη. Είχα επανειλημμένα εκθέσεις σε ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά πάντοτε με αυστηρά μέτρα προστασίας και θεώρησα σκοπιμότερο να λάβω θεραπεία, εφόσον εμφάνιζα συμπτώματα της νόσου». Όπως είπε ο καθηγητής, «η όλη θεραπεία του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας, η οποία έχει πολλαπλές μικρές λεπτομέρειες και πτυχές: Υπάρχει η μελέτη του Lancet που αναλύει δεδομένα παρατήρησης. Πρόκειται για μια κλινική μελέτη που έχει γίνει σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς».
«Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, φαίνεται πως, οι βλάβες που προκαλούν η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη στον ανθρώπινο οργανισμό, υπερβαίνουν το όφελος. Η χλωροκίνη έχει μέσο χρόνο ημίσειας ζωής (σ.σ. παραμένει περισσότερο χρόνο στον οργανισμό) πέντε ημέρες, ενώ η υδροξυχλωροκίνη 30 έως 60 ημέρες. Αυτή η μετα-ανάλυση, που αναλύει μεγάλο εύρος πληροφορίας από πολλές περιοχές στον κόσμο, σε κάποιες περιοχές άλλες δόσεις, σε κάποιες περιοχές άλλα θεραπευτικά σχήματα και βλέπει αυτό το “σήμα κινδύνου”», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ο ΠΟΥ, λοιπόν, αποφασίζει να βάλει κατά κάποιο τρόπο μια παύση. Δεν σταματάει τη χορήγηση της χλωροκίνης, αλλά ζητάει να γίνει μια επαναξιολόγηση των δεδομένων από το συγκεκριμένο κλάδο κλινικής μελέτης, για να δει τι συμβαίνει».
Οι ενέργειες των ελληνικών υγειονομικών Αρχών για τη χλωροκίνη:
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας «σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας έχει υιοθετήσει αυτό το σχήμα στο θεραπευτικό της αλγόριθμο και αμέσως με το που δημοσιεύεται η μελέτη του Lancet, το ίδιο απόγευμα εγώ στέλνω email και ταυτόχρονα τρία άλλα μέλη της Επιτροπής Επιστημόνων στέλνουν email ο ένας στον άλλο, για να συνεδριάσουμε προκειμένου να αξιολογήσουμε όλα αυτά τα δεδομένα και δούμε έαν αυτά επαρκούν, ώστε να αλλάξουμε το θεραπευτικό μας αλγόριθμο. Έχουμε πάρα πολύ λίγους ασθενείς πλέον στα νοσοκομεία, ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία με χλωροκίνη».
Ως προς το εάν βοηθά ή όχι η χρήση της χλωροκίνης στα κλινικά δεδομένα, σημειώσε: «Έχουμε το Μητρώο Ασθενών που έχει ολοκληρωθεί και γρήγορα θα αξιολογηθεί. Επίσης έχουμε το Σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, στο οποίο έχουν δηλωθεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν αυτό τον καιρό. Μόνον τρεις από αυτές αφορούσαν τη χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη και καμία από αυτές δεν είχε καρδιολογικές επιπλοκές και άλλες δύο αφορούσαν άλλα φάρμακα. Ήδη το Σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ χρησιμοποιείται στον έλεγχο του άλλο φαρμάκου, της ρεμδεσιβίρης, η χρήση του οποίου προκρίνεται έναντι του κορωνοϊού».