Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι»: Παρουσιάζεται το επικαιροποιημένο πρόγραμμα στο Ζάππειο

ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι»: Το σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι» παρουσιάζει στο Ζάππειο Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας. Έμφαση σε εργασία και επιχειρήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι»: Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» παρουσιάζει αυτήν την ώρα στο Ζάππειο Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και του lockdown. Την εξειδίκευση ανά τομέα θα κάνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας Νίκος Παππάς και Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτοί είναι οι τρεις άξονες του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»:

  • Εργασία: Ως προς την εργασία τα μέτρα που προτείνονται έχουν στρατηγικό προσανατολισμό εκ διαμέτρου αντίθετο με τη στρατηγική της κυβέρνησης: την προστασία των εργαζομένων, τη διατήρηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών και την ανατροπή των τάσεων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Πρέπει να προληφθεί ένα μεγάλο κύμα ανεργίας και να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών.

Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνεται μια δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Πριν δηλαδή από την κρίση του κορωνοϊού. Η βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Η κάλυψη στο 100% του μισθού του εργαζομένου και η διατήρηση της σχέσης εργασίας του, όπως αυτά ήταν διαμορφωμένα τον Φεβρουάριο του 2020. Το Δημόσιο να καλύψει πλήρως το μέρος του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις.

  • Επιχειρήσεις: Αποφασιστικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, προκειμένου να ενισχυθούν η ζήτηση και η προσφορά στην αγορά. Το βασικό πακέτο μέτρων έχει οριζόντιο χαρακτήρα και καλύπτει το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης: Στην αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο πως η έλλειψη στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων στην πρώτη φάση της πανδημίας έχει αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη θεσμοθέτηση ενός διευρυμένου πλέγματος κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης.