Δεν είναι καθόλου απίθανο το καθιστικό, ο καναπές ή η πολυθρόνα σας να είναι το αγαπημένο σας σημείο μέσα στο σπίτι. Ιδιαίτερα εάν είναι σε περίοπτη θέση θα πρέπει να διατηρείται καθαρός. Το πως θα καθαριστεί όμως έχει να κάνει αφενός με το πόσο λερωμένος είναι, και αφετέρου με το ύφασμά του (διαφορετικά υφάσματα μπορεί να χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση).
Επιπλέον, αν ο καναπές είναι παλιός, πιθανώς να έχουν αναπτυχθεί σε αυτόν μικρόβια ή να είναι γεμάτος ακάρεα, αποτελώντας έτσι κίνδυνο ακόμα και για τα μέλη της οικογένειας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να διατηρείτε πάντα τον καναπέ σας σε καλή κατάσταση είναι να τον καθαρίζετε άμεσα τη στιγμή που θα λερωθεί και να μην αφήνετε τους λεκέδες να «ποτίζουν». Τα σωστά βήματα που θα πρέπει να ακολουθείτε είναι τα εξής:
Ηλεκτρική σκούπα:
Πριν από οτιδήποτε άλλο «περάστε» τον καναπέ καλά με την ηλεκτρική σκούπα. Οι περισσότερες καινούργιες ηλεκτρικές σκούπες έχουν ειδικά εξαρτήματα που τοποθετούνται στην άκρη τους για να «χώνονται» και να καθαρίζουν σε βάθος ακόμα και τα πιο δύσκολα σημεία του καναπέ. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε με την ηλεκτρική τόσο τα μπράτσα, όσο και την πλάτη του καναπέ.
Πανί για τις ξύλινες επιφάνειες:
Αν ο καναπές σας έχει πολλές ξύλινες επιφάνειες, «περάστε» τις με ένα πανί για να φύγει η σκόνη.
Προσοχή στο ύφασμα:
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό για τον καναπέ ελέγξτε τυχόν οδηγίες που μπορεί να έχετε από κάποια μπροσούρα που σας δόθηκε κατά την αγορά του καναπέ. Αν δεν έχετε τέτοιες οδηγίες δείτε αν στο εσωτερικό των μαξιλαριών υπάρχει ταμπελάκι με οδηγίες πλυσίματος (π.χ. αν το ύφασμα αφαιρείται από τα μαξιλάρια και πλένεται, σε πόσους βαθμούς κ.λ.π.). Διαφορετικά επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του καναπέ και ρωτήστε πώς μπορεί να καθαριστεί, επιβεβαιώνοντας ότι αναφέρεστε στο σωστό ύφασμα της ταπετσαρίας.
Προϊόν καθαρισμού:
Αγοράστε, στη συνέχεια, το σωστό προϊόν καθαρισμού, ανάλογα με τις πληροφορίες που θα δώσει ο καθαριστής του καναπέ. Αν δεν θέλετε να βάλετε στον καναπέ κάποιο χημικό προϊόν, δοκιμάστε να τον καθαρίσετε με ένα πανί από δέρμα σαμουά, το οποίο θα έχετε «ποτίσει» με νερό και λίγο ξύδι ή με νερό και λίγη αμμωνία. Ο συνδυασμός αυτό συνιστάται για βελούδινα υφάσματα ή για συνθετικά με μικροΐνες. Τρίψτε τους λεκέδες κόντρα στο ύφασμα και αφού τους απομακρύνετε αφήστε το ύφασμα λίγη ώρα για να στεγνώσει.