Ελλάδα

Μεταρρύθμιση – σοκ: Περνούν στους δήμους κέντρα υγείας, γυμνάσια και λύκεια

Τι προβλέπει το σχέδιο για μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σάλος έχει προκληθεί από πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει σημαντικές αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφέρει ανθρώπινο δυναμικό, κτίρια και πόρους στα χέρια Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

Μάλιστα το σχέδιο αυτό έχει αναλάβει ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να νομοθετηθεί εντός του καλοκαιριού ο νέος ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, στις εισηγήσεις της 11μελούς επιστημονικής επιτροπής, που περιλαμβάνουνε μεταξύ άλλων αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας, μπαίνουν πλέον οι τελευταίες πινελιές και είναι θέμα ημερών να πάρουν το δρόμο της έγκρισης από την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της προετοιμασίας βρίσκονται οι κρίσιμοι τομείς Παιδείας και Υγείας.  Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης Ξενοφώντα Κοντιάδη, καλούνται να δείξουν τη συνέχεια του επιτελικού κράτους, το επόμενο βήμα δηλαδή της ανακακατανομής αρμοδιοτήτων σε διάφορα επίπεδα και της αξιολόγησης.

Στην κατεύθυνση αυτή θα ανοίξουν έξι κομβικά κεφάλαια:

  • Υγεία (Εμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, δημιουργία δικτύων κ.α.)
  • Εκπαίδευση.
  • Φορέας υλοποίησης (Δημιουργία ισχυρού και μόνιμου μηχανισμού)
  • Πόροι (Μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος με μεταφορά πόρων)
  • Ελεγκτικός μηχανισμός (Ελεγχος από τις Αποκεντρωμένες διοικήσεις)
  • Αδειοδοτήσεις (Σειρά από αδειοδοτήσεις θα περάσουν στις Περιφέρειες)

Όσον αφορά την υγεία θα επιδιωχθεί η μεταφορά στου συνόλου της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα.  Δεύτερος μεγάλος άξονας του σχεδίου είναι η εκπαίδευση και συγκεκριμένα προδιαγράφεται…σύσφιξη της σχέσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που σήμερα περιορίζεται στα σχολικά κτίρια.

Χωρίς προφανώς να επηρεάζονται οι διαδικασίες μισθοδοσίας δασκάλων και καθηγητών από την ενιαία αρχή πληρωμών, το πιθανότερο είναι ότι προκρίνεται να περάσουν στους ΟΤΑ οι προσλήψεις μη διδακτικού προσωπικού, οποιεσδήποτε υποστηρικτικές σχολικές δομές, ακόμα και η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι:  “Είναι διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκε πριν 4 μήνες επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, που επεξεργάζεται τις προτάσεις για το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις και συνεδριάσεις και έχουν κατατεθεί πολυάριθμες προτάσεις, ιδέες και απόψεις. Η επιτροπή ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει καταθέσει το σχετικό πόρισμά της στο Υπουργείο”.