Γιάννης Βρουτσής μισθοί: Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στο Open απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Δείτε τι είπε για τους μισθούς.
Η πρώτη ερώτηση προς τον υπουργό αφορούσε το «ενδεχόμενο να τεθεί το 100% του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης στο πλαίσιο της αναστολής συμβάσεων», σε ένα από τα «θολά» σημεία των δηλώσεων που έχουν γίνει, τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων. Ο υπουργός σε αυτό το θέμα ήταν κάθετος, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργεί μια επιχείρηση, η οποία θα έχει το 100% των εργαζομένων της σε αναστολή. Κι εμείς, ως κυβέρνηση, τι κάνουμε εδώ; Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τι κάνει; Δεν έχουμε τα επίσημα στοιχεία μέσα από το ΕΡΓΑΝΗ για να βλέπουμε πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις, με πόσο ποσοστό εργαζομένων υπό αναστολή σύμβασης εργασίας; Αυτό είναι κάτι το οποίο κάνουμε τους πρώτους δύο μήνες της καραντίνας».
Βάλαμε «ομπρέλα»
O υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στους εργαζόμενους σε αναστολή, τόνισε: «Βάλαμε “ομπρέλα” σε εκατομμύρια εργαζόμενους, συμπληρώνοντας κατά 84%-100% τον μηνιαίο, ονομαστικό μισθό τους, μαζί με την ασφαλιστική δαπάνη και υποχρεώνοντας τους εργοδότες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, χωρίς να απολυθεί κανείς και χωρίς να αλλάξουν οι συμβάσεις εργασίας».
Το σύνολο του Δώρου Πάσχα – δηλαδή μισό μηνιαίο μισθό για όσους έχουν απασχόληση όλο το διάστημα από 1/1/2020 έως 30/4/2020 – οφείλουν να καταβάλλουν έως τις 30 Ιουνίου στους εργαζόμενούς τους που είχαν τεθεί σε αναστολή οι εργοδότες που έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής. Οι ίδιοι εργοδότες αποδίδουν το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών για το σύνολο του Δώρου Πάσχα.
Ακολούθως, οι εργοδότες από 1η έως 10 Ιουλίου υποβάλλουν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για το επίδομα εορτών Πάσχα στην «Εργάνη», για να λάβουν από το κράτος τα ποσά που αναλογούν στο τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός τελούσε σε αναστολή. Αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή και η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN, Νίκη Λυμπεράκη, ρώτησε τι θα συμβεί αντίστοιχα με το επίδομα αδείας του καλοκαιριού και το δώρο Χριστουγέννων. Ο υπουργός απάντησε πως αυτό είναι κάτι το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί και παραμένει «ανοικτό».
Παράλογα αιτήματα από εργοδότες
To επόμενο ερώτημα σχετιζόταν με τον σάλο που προκλήθηκε από το ρεπορτάζ του Open TV και του δημοσιογράφου Θόδωρου Βγενή, αναφορικά με εταιρεία του ιδιωτικού τομέα η οποία με έγγραφη σύμβαση εργασίας απαίτησε από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να ελέγχονται μέσω κάμερας ή ακόμα και με παρουσία προϊσταμένου στο ίδιο τους το σπίτι. Η τροποποιημένη σύμβαση που, όπως υποστηρίζει, κλήθηκε να υπογράψει ο καταγγέλλων, αναφέρει ότι ο μισθωτός συναινεί στην επιθεώρηση από τον εργοδότη κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προειδοποίησης.
Σχετικά με το θέμα, ο κ. Βρούτσης τόνισε στην ίδια συνέντευξη στο Open πως στο επόμενο διάστημα θα θεσμοθετηθεί μια συγκεκριμένη παρέμβαση, η οποία θα ρυθμίζει επακριβώς τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν την τηλεργασία, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο. Την πρακτική της εταιρείας -η οποία παρουσιάστηκε στο Open– o υπουργός τη χαρακτήρισε απαράδεκτη, τονίζοντας ότι «τέτοιες πρακτικές δεν περνάνε στο υπουργείο Εργασίας και οτιδήποτε σχετικό είναι καταδικαστέο». Τέλος, ο ίδιος ανέφερε πως η παρακράτηση φόρου «ψαλίδισε τις συντάξεις», γι΄ αυτό και κάποιοι συνταξιούχοι είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους.