Ελλάδα

Ο νόμος για τα φλας στο αυτοκίνητο που σίγουρα δεν ξέρεις

Είτε κυκλοφορείς απλά στη πόλη είτε πας ένα ταξίδι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην χρησιμοποιήσεις το φλας στο αυτοκίνητο.

Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν, κάποιοι το ξεχνούν προκαλώντας ακόμη και ατυχήματα. Το φλας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αυτοκινήτου που κάθε σωστός οδηγός πρέπει να γνωρίζει και ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιεί για λόγους ασφάλειας του ίδιου αλλά και των υπόλοιπων οδηγών. Εκτός από την ασφάλεια όμως το φλας επιβάλλεται και από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και σύμφωνα με τον ΚΟΚ κάθε όχημα επιβάλλεται να έχει ζυγό αριθμό σταθερών δεικτών κατεύθυνσης με κίτρινα φώτα που αναβοσβήνουν, όπως είναι τα φλας.

Τα φλας πρέπει να είναι ορατά από τους άλλους οδηγούς τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν ο οδηγός κινείται εκείνες τις ώρες, όσο και κατά τις βραδυνές ώρες που κάποιος βρίσκεται στο αυτοκίνητό του και οδηγεί προς την κατεύθυνση που θέλει. Σίγουρα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το φλας αναβοσβήνουν με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με το αυτοκίνητο, ενώ σίγουρα ελάχιστοι γνωρίζουν ότι είναι συγκεκριμένες οι φορές που πρέπει να «ανοιγοκλείνουν» τα φώτα των φλας σε ένα λεπτό.

Βάσει νόμου, η συχνότητα με την οποία αναβοσβήνει το φως πρέπει να είναι 90 παλμοί το λεπτό, με ανοχή συν πλην 30 παλμούς. Κοινώς μεταξύ 60 και 120 παλμών το λεπτό.

Σημαντικό είναι και όπως μας λέει ο ΚΟΚ ότι ο οδηγός πρέπει να χρησιμοποιεί τα φλας, πριν από κάθε ελιγμό. Ο οδηγός υποχρεούται να καταστήσει έγκαιρα γνωστή την πρόθεσή του αυτή, χρησιμοποιώντας για τo σκοπό αυτόν τους δείκτες κατεύθυνσης. Επιπλέον, ο οδηγός που προτίθεται να εκτελέσει ελιγμό, οφείλει προηγουμένως να βεβαιωθεί ότι μπορεί να τo πράξει χωρίς κίνδυνο ή παρακώλυση των λοιπών χρηστών της oδoύ. Θα πρέπει να λαμβάνει, επίσης, υπόψη τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητά τους.

Μέχρι και πρόστιμο μπορεί να δώσει η Τροχαία σε έναν οδηγό που δεν χρησιμοποιεί τα φλας του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, όσοι κάνουν ελιγμούς χωρίς να ανάβουν φλας, τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ. Επιπλέον, αυτός που επιχειρεί στον δρόμο  συνεχείς ή διακεκομμένους ελιγμούς και κίνηση που εγκυμονεί κίνδυνο για τους υπόλοιπους οδηγούς τιμωρείται. Υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες.