Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Στους 166 οι νεκροί από τον ιό στη χώρα μας

Κορωνοϊός Ελλάδα: Στους 166 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα, καθώς σήμερα το απόγευμα μια 73χρονη γυναίκα κατέληξε στο ΝΜΤΣ.

Κορωνοϊός Ελλάδα: Στους 166 ανέβηκαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. «Έφυγε» μια 73χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο ΝΜΤΣ. Η 73χρονη γυναίκα έπασχε από πολυοργανική ανεπάρκεια, σηπτική καταπληξία και πνευμονία. Ο θάνατος έγινε γνωστός μετά την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 4 ενώ συνολικά οι νοσούντες στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 2.840. Οι νεκροί μέχρι εκείνη την ώρα ήταν στους 165 καθώς από χθες δεν εξέπνευσε κανένας ασθενής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου

«Ανακοινώνονται 4 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.840, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, 616 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1475 (52%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  • 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
  • Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών.
  • 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • To 95.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 165. Οι 47 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 136.001 κλινικά δείγματα».

Τι είπε για το εμβόλιο ο Σωτήρης Τσιόδρας

Στην πορεία των ερευνών για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας πως δύο παγκόσμιες έρευνες για εμβόλιο είναι στη φάση 2, ενώ 110 είναι σε στάδιο έρευνας. Παράλληλα, εκτίμησε πως πιθανώς στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου, θα έχει βρεθεί θεραπεία.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνάει από συγκεκριμένες φάσεις». Όπως εξήγησε, στην τρίτη φάση, το εμβόλιο δίνεται στον πληθυσμό. «Χρειάζεται χρόνο για αυτό ακούτε ό,τι χρειάζεται έναν, ενάμιση χρόνο. Ευελπιστούμε ότι κάποια από τα εμβόλια θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα χρειαστούν πολλά εμβόλια, δεν θα φτάσει ένα. Εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, μακρόχρονη διαδικασία με τους μέγιστους κανόνες ασφαλείας. Πιστεύω ότι θα αργήσει, και να βγουν γρήγορα εμβόλια δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλον τον κόσμο».

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε εκτενώς και στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, που σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει. Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία για διάφορους λόγους:

  • Πρώτον, υπάρχει ανισότητα στην εκπαίδευση για παιδιά που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα.
  • Δεύτερον, υπάρχει κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική γνώση. Πολλά παιδιά δεν παρακολουθούσαν στο εξωτερικό ολοκληρωτικά την εκπαίδευση.
  • Τρίτον, αναγνωρίζονται περισσότερες επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.
  • Τέταρτον, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι. Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που ζει σε ένα περιβάλλον με προβλήματα.
  • Τέλος, είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται.

«Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα περισσότερα παιδιά, υπό προϋποθέσεις, στην κανονικότητα που τους στερήσαμε. Κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Κι όσο περνά ο καιρός, το κοινωνικό κόστος του να κρατά κανείς σχολεία κλειστά θα μεγενθύνεται. Μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά τα παιδιά μας με κανόνες υγιεινής. Με απόσταση, προσαρμοσμένα στην λειτουργία του σχολείου. Στην ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο