Ελλάδα

Ιταλός φαρσέρ Σαρτζετάκης: Ο δημοσιογράφος από την Ιταλία «πέθανε» τον πρώην Πρόεδρο

Ιταλός φαρσέρ Σαρτζετάκης: Ο Ιταλός δημοσιογράφος - φαρσέρ αυτή τη φορά «πέθανε» τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη μέσω ψεύτικου λογαριασμού Twitter του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ιταλός φαρσέρ Σαρτζετάκης: Ο Ιταλός δημοσιογράφος και… κακόγουστος φαρσέρ, Τομάζο Ντε Μπενεντέτι «ξαναχτύπησε». Ο γνωστός για τα fake news που ανεβάζει στο Twitter, ανακοίνωσε πως αυτή τη φορά έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Twitter με το όνομα του Έλληνα υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και το μεσημέρι «ανέβασε» την είδηση πως έφυγε από τη ζωή ο κ. Σαρτζετάκης.

Λίγα λεπτά αργότερα, έγραψε πως ο λογαριασμός αυτός είναι ψεύτικος, κι ανήκει στον ίδιο τον Ντε Μπενεντέτι. Η «ανάρτηση» έγραφε στα αγγλικά: «ΕΠΕΙΓΟΝ. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας». Μάλιστα, πρόσθετε ότι στη συνέχεια θα υπήρχε και επίσημη ανακοίνωση. Δείτε την ψεύτικη ανάρτηση:

Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος – φαρσέρ πριν από λίγους μήνες, είχε ανακοινώσει και τον «θάνατο» του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, από έναν ψεύτικο λογαριασμό με το όνομα της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά. Τότε μάλιστα, είχε προκληθεί σάλος, αφού πολλά Μέσα Ενημέρωσης «έπεσαν» στην παγίδα και αναδημοσίευσαν την είδηση.

Ποιος είναι ο Ντε Μπενεντέτι

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και δάσκαλος σε ένα σχολείο της Ρώμης, γεννήθηκε στην Ιταλία κι έχει γίνει διάσημος καθώς κατάφερε να ξεγελάσει μια σειρά από ιταλικές εφημερίδες «παγιδεύοντάς» τις να δημοσιεύσουν μια σειρά από συνεντεύξεις με πρόσωπα διεθνούς φήμης, τις οποίες όμως ποτέ δεν πήρε.  Συγγραφείς όπως ο Τζον Γκρίσαμ, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ζοζέ Σαραμάγκου, Μάριο Βάρκας Λιόσα, Φίλιπ Ροθ, πολιτικοί, όπως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πνευματικοί ηγέτες όπως ο Δαλάι Λάμα και ο Πάπας Βενέδικτος ήταν κάποιοι από αυτούς που άθελά τους πρωταγωνίστησαν στα σχέδια του Ντε Μπενεντέτι.

Μάλιστα, η δραστηριότητά του «ξεσκεπάστηκε» όταν ο Φίλιπ Ροθ κλήθηκε να σχολιάσει τα επικριτικά σχόλια που «έκανε» σε μια ιταλική εφημερίδα για τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον συγγραφέα να αρνείται ότι είχε δώσει τη συγκεκριμένη συνέντευξη… Από το 2011, ο Ντε Μπενεντέτι επιδίδεται στη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter, «υποδυόμενος» προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, διασπείροντας μέσα από αυτούς ψευδείς ειδήσεις. Ενδεικτικό της επιρροής του το γεγονός ότι μια ανάρτησή του για τον «θάνατο» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2012, ήταν αρκετή για να προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, ενώ πολλές από τις αναρτήσεις του αναπαράγονται από οργανισμούς, ηγέτες και μέσα ενημέρωσης.

Τι λέει ο ίδιος

Περιγράφοντας ο ίδιος τον εαυτό του, σε μια συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, όταν αποκαλύφθηκε η δραστηριότητά του, έκανε λόγο για έναν «κανονικό άνθρωπο», αν και στο Twitter συχνά «έπαιξε» το ρόλο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ενός Ισπανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Τα social media είναι η πιο αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών στον πλανήτη, αλλά ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης τα εμπιστεύεται εξαιτίας της ανάγκης του να μεταδώσει μια είδηση πολύ γρήγορα», είχε πει. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις με τις οποίες ξεγελά τις εφημερίδες με σκοπό το οικονομικό όφελος. «Ήθελα να δω πόσο ευάλωτα είναι τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία», είπε, ισχυριζόμενος ότι πληρωνόταν 20-40 ευρώ για κάθε συνέντευξη. «Ο ιταλικός Τύπος ποτέ δεν ελέγχει κάτι, ειδικά αν αυτό συντάσσεται με την πολιτική “γραμμή” του, γι’ αυτό και στην εφημερίδα Libero, που πρόσκειται στην Δεξιά, άρεσαν οι επικρίσεις του Ροθ για τον Ομπάμα».

Όταν «ξεσκεπάστηκε» η δράση του, ο Ντε Μπενεντέτι στράφηκε στο διαδίκτυο, ξεκινώντας με ένα e-mail προς την International Herald Tribune, για τον πόλεμο στη Λιβύη, υπογράφοντάς το ως… Ουμπέρτο Έκο. «Τηλεφώνησα στην εφημερίδα, αφότου το δημοσίευσαν, και τους είπα την αλήθεια», εξομολογήθηκε. Το πρώτο του χτύπημα μέσω Twitter έγινε μέσα από έναν λογαριασμό που έφερε το όνομα του Σουηδού συγγραφέα Χένινγκ Μάνκελ. Όταν οι σουηδικές εφημερίδες άρχισαν να το αναπαράγουν, ο συγγραφέας έσπευσε να το διαψεύσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο