Οικονομία

Έρχεται μείωση ωραρίου και μισθών κατά 50% – Τι θα κάνει το δημόσιο

Το κυβερνητικό σχέδιο που αποσκοπεί στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο του «Kurzarbeit».

Μετά το επίδομα των 800 και 600 ευρώ που δόθηκαν σε εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή κατά την περίοδο της καραντίνας, αλλά και στους επιστήμονες, έρχεται τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Σταϊκούρα η επιδότηση της εργασίας.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της επόμενης φάσης των μέτρων οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία έχει να κάνει με την κάλυψη με κρατική επιδότηση του μισθού των εργαζομένων οι οποίοι με το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων θα κληθούν να δουλέψουν σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με ευέλικτα και μειωμένα ωράρια αλλά και μειωμένους μισθούς.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από 45 ημέρες από τη λήξη της αναστολής οι επιχειρήσες που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούν να θέτουν το προσωπικό τους σε μειωμένο ωράριο (έως και 50%) που συνεπάγεται και ανάλογα μειωμένο μισθό. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα επιδοτεί το 40%-60% του μισθού που χάνει ο εργαζόμενος.

Το κυβερνητικό σχέδιο που αποσκοπεί στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο του «Kurzarbeit», το κρατικό πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων στο οποίο βασίζονται οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Το «Kurzarbeit» είναι το πρόγραμμα που εγκαινίασε για πρώτη φορά η Γερμανία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα ωράρια των  εργαζομένων τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν μεγάλες απώλειες στους μισθούς τους, αφού το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλλει ένα μεγάλο τμήμα των αποδοχών τους.

Έτσι η κυβέρνηση επεξεργάζεται αυτό το πρόγραμμα και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτό θα εφαρμοστεί και στον Δημόσιο τομέα, αν και υπάρχουν σκέψεις για επιδότηση μισθών και εισφορών σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση (SURE).  Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική επιδότηση θα μπορούσε να καλύπτει το 40% – 60% των απωλειών από τη μείωση του μισθού λόγω της αντίστοιχης μείωσης του ωραρίου απασχόλησης. Με αντίστοιχη επιδότηση θα μπορούσε να καλυφθεί και μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, στους γερμανικούς κλάδους που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν καταφύγει στο Kurzarbeit για να αποφύγουν τις απολύσεις εν μέσω σοβαρών πιέσεων στη ρευστότητα είναι άνω του 90%. Στην φιλοξενία και εστίαση υπερβαίνει το 97% και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας το 94%.

Συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι είναι στο πρόγραμμα μειωμένης εργασίας. Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ifo την περασμένη Δευτέρα αποκαλύπτουν ότι το 39% των αυτοκινητοβιομηχανιών, το 50% των ξενοδοχείων, το 58% των εστιατορίων και το 43% των ταξιδιωτικών πρακτορείων προχώρησαν σε περικοπές θέσεων εργασίας τον Απρίλιο.