Επιστρεπτέα προκαταβολή: Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικής αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ειδικότερα, σήμερα 15 Μαίου, αναμένεται να κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyBussinessSupport μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις υποβάλουν την Αίτηση Χορήγησης για να λάβουν το κρατικό χαμηλότοκο δάνειο ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να παραμείνει ανοιχτή μετά τα αιτήματα που έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών λογιστές και επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».
Μέχρι και χθες ο συνολικός αριθμός οριστικοποιημένων αιτήσεων ήταν 44.939
Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, με επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ.Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα γίνουν είτε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου είτε ακόμη και στις αρχές Ιουλίου. Κατά τον πρώτο γύρο, υιοθετήθηκε ως κριτήριο η μεταβολή των εσόδων κατά τον μήνα Μάρτιο συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών (ή κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των τριών τελευταίων ετών για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία).
Στον δεύτερο γύρο, θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία για τους μήνες Απρίλιο (τουλάχιστον) ή και Μάιο τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι οι βασικές αλλαγές που αναμένονται κατά τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής:
- Θα αλλάξουν τα ελάχιστα απαιτούμενα ποσοστά μείωσης εσόδων (σ.σ στον πρώτο γύρο ήταν 6,7% για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία και 20% για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία).
- Δεν θα υπάρχουν τα ελάχιστα ποσά τα οποία κατά τον πρώτο γύρο κινήθηκαν από τα 2.000 ευρώ (για τις εταιρείες που δεν απασχολούσαν καθόλου προσωπικό) έως και τα 80.000 ευρώ για τις εταιρίες με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.