Τάκης Θεοδωρικάκος: Όπως εξήγησε ο υπουργός, με το ν. 4674/2020 συστήθηκε η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πάρκο Α.Ε.». Η εταιρεία αυτή, με έδρα τον δήμο Αθηναίων, έχει ως μοναδικό μέτοχο τον δήμο Αθηναίων. «Δεν είναι ούτε ιδιωτική εταιρεία, ούτε ιδιωτικοποιεί τίποτα, ούτε εμπορευματοποιεί τίποτα. Μάλιστα, οι μετοχές του δήμου Αθηναίων – που είναι ο αποκλειστικός μέτοχος- είναι μη μεταβιβάσιμες. Είναι δεσμευτικό από τον νόμο, ότι δεν μπορεί ο δήμος Αθηναίων να κάνει τίποτα αυτές τις μετοχές σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς», είπε ο υπουργός.
Επισήμανε εξάλλου, ότι αυτή η εταιρεία διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο έχει ως πρόεδρο τον δήμαρχο Αθηναίων, «άρα όχι κάποιον ιδιώτη επιχειρηματία, αλλά τον άνθρωπο που εξέλεξαν οι Αθηναίοι στη θέση του δημάρχου και τα υπόλοιπα δέκα μέλη ορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων». Επομένως, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς μπορεί να τεκμηριώσει κανείς ότι με αυτήν μας τη νομοθετική διάταξη ιδιωτικοποιήσαμε και εμπορευματοποιήσαμε τη διοίκηση και τη διαχείριση του Λόφου Φιλοπάππου».
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε εξάλλου, ότι η συγκεκριμένη διάταξη κατατέθηκε στη Βουλή ύστερα από αντίστοιχη συζήτηση και σχετικό αίτημα του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να γίνονται πολύ πιο αποτελεσματικά μια σειρά από πράγματα που αφορούν, ιδίως τη διαχείριση καθαριότητας στην περιοχή του λόφου, τη δυνατότητα αποδοχής δωρεών για πράγματα που σχετίζονται με την αξιοποίησή του κ.λπ.. «Σε κάθε περίπτωση θεωρώ απολύτως αυτονόητο ότι ο δήμος Αθηναίων για όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συνεννοείται με το υπουργείο Πολιτισμού, με τις υπηρεσίες του και την πολιτική του ηγεσία. Αυτό όμως, εκ των ων ουκ άνευ, είναι θέμα σε κάθε περίπτωση σωστής διοίκησης και διαχείρισης, που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνει ο δήμος Αθηναίων.
«Προφανώς υπάρχει διαδικασία ιδιωτικοποίησης», επέμεινε ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφος Βερναρδάκης και πρόσθεσε: «Ιδρύετε την εταιρεία ειδικού σκοπού ως Α.Ε.. Ποια είναι η πιθανή ιδιωτικοποίηση, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα προκύψει; Η δυνατότητα λοιπόν ιδιωτικοποίησης, έγκειται στο γεγονός ότι η εταιρεία αυτή μπορεί να κάνει, όπως κάνει με άλλους χώρους, μια σύμβαση ανάθεσης με ιδιώτη, εκμετάλλευσης κ.ο.κ.».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επίσης, ότι με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, γίνεται «εισπήδηση» της αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού σε άλλο υπουργείο. «Έχουμε μια πρόβλεψη του νομοθέτη διαχρονικά, που λέει ότι τέτοιες μορφές εταιρειών πρέπει να βρίσκονται μόνο υπό την αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού ή κάποιου εποπτευόμενου από το υπουργείο Πολιτισμού. Εσείς τώρα, που είστε άλλο υπουργείο, έρχεστε, κάνετε εισπήδηση αρμοδιότητας σε αρμοδιότητα άλλου υπουργείου και μου λέτε ότι το κάνετε επειδή σας το είπε ο δήμος Αθηναίων. Το ξέρω αυτό, είναι προφανές αυτό. Το ερώτημα είναι, ότι όλη αυτή η αλληλουχία είναι παράνομη», είπε ο κ. Βερναρδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο χώρος είναι αρχαιολογικός.
«Η συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρεία έχει έναν μέτοχο, τον δήμο Αθηναίων, έχει πρόεδρο τον δήμαρχο Αθηναίων και διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από δέκα ανθρώπους που επιλέγει το δημοτικό συμβούλιο και έχει έναν απαρέγκλιτο όρο η νομοθέτησή μας, ότι οι μετοχές του δήμου Αθηναίων δεν είναι μεταβιβάσιμες», επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών.