Στράτος Διονυσίου: Συγκινούν οι γιοι του σπουδαίου τραγουδιστή. Άγγελος και Στέλιος Διονυσίου δεν ξέχασαν την επέτειο του θανάτου του πατέρα τους, ο οποίος χθες συμπλήρωσε 30 χρόνια μακριά τους. Οι δύο τραγουδιστές με αναρτήσεις τους στο Instagram έδειξαν για ακόμη μία φορά την αγάπη που τρέφουν για τον αγαπημένο τους πατέρα.
«11/5/1990 — 11/5/2020- 30 χρόνια χωρίς την φυσική σου παρουσία αλλα είσαι κοντά μας ..πάντα στην καρδιά μας και στο μυαλό μας .. Μας λείπεις » έγραψε στη λεζάντα της δημοσίευσής του ο Άγγελος Διονυσίου ενώ Στέλιος σημείωσε, «Σαν σήμερα έφυγες απο κοντά μας πριν 30 χρόνια αλλα είσαι πάντα στην σκέψη μας και στην καρδιά μας!!!».
Ο Στράτος Διονυσίου γεννήθηκε στην Νιγρίτα Σερρών το 1935. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε μέσα σε φτώχεια και ανέχεια, καθώς οι πρόσφυγες γονείς του από το Αιβαλί της Μικράς Ασίας, με το ζόρι τα έφερναν πέρα. Μάλιστα η ορφάνια θα του χτυπήσει νωρίς την πόρτα, αφού μόλις στα 13 του, το 1948 ,θα χάσει τον πατέρα του.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί να βγει στο μεροκάματο από πολύ μικρός. Η μάνα του, η κυρά Στάσα, τον στέλνει στην Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Επταλόφου, και ο Στράτος κάνει διάφορες δουλειές , όπως μικροπωλητής και βοηθός Ράφτη. Τραγουδά περιστασιακά σε διάφορες ταβέρνες της εποχής, μέχρι που το 1959, τον ανακαλύπτει ο Γιώργος Μητσάκης. στο κέντρο Φαρίλντα. Του προτείνει να τον πάρει μαζί του στην Αθήνα, αλλά ο Στράτος μόλις έχει κάνει την δική του οικογένεια και με πρόφαση την μικρή ηλικία των παιδιών του, δεν ακολουθεί τον Μητσάκη.
Παρόλα αυτά έχει επαφές με συνθέτες στην Αθήνα, όπως ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης και ο Κώστας Βίρβος, που του εμπιστεύονται τραγούδια τους και διατηρούν δυνατή την παρουσία του στο λαϊκό τραγούδι. Ο Στράτος όμως εκτοξεύει τις μουσικές μετοχές του, το 1968. Αφορμή στάθηκε μια ταινία.
Ο Μίμης Πλέσσας που ήδη γνωρίζει τον Στράτο, του προτείνει να ερμηνεύσει ένα ζεϊμπέκικο, που του έχει παραγγείλει ο σκηνοθέτης Νίκος Φώσκολος, που θέλει να ντύσει μια σκηνή στην ταινία Ορατότης μηδέν, όπου ο πρωταγωνιστής Νίκος Κούρκουλος καίει τα υπάρχοντα του, και πρέπει ο στίχος να περιλαμβάνει την φράση κύμα πικρό στην πλώρη μου. Έτσι γεννήθηκε το περίφημο Βρέχει φωτιά στην στράτα μου, που έκανε πανελληνίως γνωστό τον Στράτο Διονυσίου και τον έβαλε σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Το 1971 η συνεργασία με τον τεράστιο Άκη Πάνου στεριώνει τον Στράτο μέσα στους κορυφαίους λαϊκούς τραγουδιστές της εποχής. Το άτυχο περιστατικό της φυλάκισης του το 1975, τερματίζει μια πρώτη περίοδο καλλιτεχνικής του διαδρομής, αλλά δεν τον πτοούν και η αποφυλάκιση του, την άνοιξη του 1976, ανοίγουν μια δεύτερη τιτανιώδη περίοδο της καριέρας του, που θα κλείσει με τραγικό τρόπο, πάλι Μάιο του 1990 όμως με τον πρόωρο θάνατο του.
Τα 14 αυτά χρόνια, ο Στράτος φτάνει στο απόγειο της δόξας του και πλέον μπορεί να κοιτάξει ίσια στα μάτια τον έτερο μεγάλο λαϊκό βάρδο, Στέλιο Καζαντζίδη, που αυτήν την περίοδο απέχει. Το φαινόμενο Διονυσίου είναι ξεχωριστό. Η μεγάλη έκταση της φωνής του, η ικανότητα αλλαγής έκφρασης των τραγουδιών του, ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Αυτό όμως που μνημονεύτηκε από όλους τους συνθέτες και στιχουργούς, που συνεργάστηκε είναι αυτό που λένε όλοι οι μουσικοί.
Ότι ο Στράτος έλεγε με την μία το τραγούδι, χωρίς καν να κάνει πρόβα. Ο Τάκης Σούκας είπε κάποτε, ότι ο Στράτος ήταν ο μόνος Έλληνας τραγουδιστής, που είπε όλα του τα τραγούδια, χωρίς να χάσει ποτέ τον τόνο του. Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό του Στράτου, ήταν ότι ήταν ο τραγουδιστής που ύμνησε όσο κανένας άλλος την γυναίκα. Άμα δείτε όλη την θεματολογία των τραγουδιών του αναφέρεται με χαρακτηριστικό τρόπο στις αρετές άλλα και στις αδυναμίες των γυναικών.
Μερικά χαρακτηριστικά τραγούδια.. γυναίκα μου, γυναίκες γυναίκες, της γυναίκας η καρδιά, αφιλότιμη, γιατί καλέ γειτόνισσα, ο δικαστής, τα μάζεψα τα πράγματα και πολλά άλλα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λατρεύτηκε από αυτές και σε κάθε εμφάνιση του, στα διάφορα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζόταν, γινόταν το αδιαχώρητο από τις θαυμάστριες του. Άλλωστε και εκείνος φρόντιζε να τις αποζημιώνει όχι μόνο με τα τραγούδια του, αλλά και από τις στιλιστικές επιδόσεις του.
Η θητεία του σε νεαρή ηλικία ως ράφτης τον βοήθησε πολύ, καθώς ο Στράτος εμφανιζόταν κυριολεκτικά στην πένα. Η δεκαετία του 1980 ήταν η απόλυτη δεκαετία του Στράτου Διονυσίου. Τραγούδησε στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα των Αθηνών, ενώ έκανε και περιοδείες στην ομογένεια που κυριολεκτικά έμειναν στην Ιστορία. Αγαπήθηκε παθολογικά από τον κόσμο και η είδηση του θανάτου του, στις 11 Μαΐου του 1990, συντάραξε το πανελλήνιο.
Ο Στράτος από το 1988 είχε φτιάξει το δικό του μαγαζί, τον περιβόητο ΣΤΡΑΤΟ στην οδό φιλελλήνων, όπου εκεί θα γυριστεί ο τραγικός επίλογος της ζωής του. Έφυγε σε ηλικία μόλις 55 ετών από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Οι σκηνές από την κηδεία του την άλλη μέρα, όπου όλοι οι μεγάλοι μπουζουκττζήδες της εποχής, όπως ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Γιάννης Παλαιολόγου σιγόνταραν τραγούδια, που η μαγική φωνή του απογείωσε, παραμένουν αξέχαστες…