Κόσμος

Γαλλία κορωνοϊός σήμερα: 348 νέοι θάνατοι – 708 νέα κρούσματα

Γαλλία κορωνοϊός σήμερα: Αρνητικό ρεκόρ για τη Γαλλία, η οποία ξεπέρασε σε θύματα την Ισπανία.

Γαλλία κορωνοϊός σήμερα: Την τέταρτη θέση σε αριθμό θανάτων από κορωνοϊό παγκοσμίως κατέχει πλέον η Γαλλία, καθώς μετά τους 348 νέους θανάτους που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ξεπέρασε σε αριθμό την Ισπανία. Πάντως, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση υγείας, ο αριθμός των βαριά πασχόντων ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται.

Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 26.991 θάνατοι, αλλά η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζει να μειώνεται, με 2.542 ασθενείς, 170 λιγότερους από την προηγούμενη ημέρα.

Μετά τον τελευταίο απολογισμό η Γαλλία ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων την Ισπανία (26.920), φέροντας τη χώρα στην τέταρτη θέση με τους περισσότερους νεκρούς από την Covid-19, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ιταλία. Τη δεύτερη μέρα της λήξης του 55ημερου lockdown, καταγράφηκαν επίσης 708 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός αυτών ανέρχεται πλέον σε 140.227.

Επέστρεψαν οι μαθητές στα σχολεία:

Σε ολόκληρη τη Γαλλία, οι μαθητές του δημοτικού έκατσαν σήμερα σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο, σε ολιγομελή τμήματα, και άκουγαν προσεκτικά τους δασκάλους τους, που φορούσαν μάσκες, την πρώτη ημέρα επιστροφής στα θρανία. Τα μαθήματα, εντούτοις, δεν περιλάμβαναν μαθηματικά ή γραμματική, αλλά κανόνες υγιεινής μεσούσης της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης: να πλένετε καλά τα χέρια, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και να κρατάτε αποστάσεις ο ένας από τον άλλο.

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, καθώς περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές του δημοτικού, περίπου ένας στους τέσσερις, επέστρεψαν στις τάξεις, ενώ η Γαλλία χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα καραντίνας. Όμως, με λιγότερο από δύο μήνες πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς, ορισμένοι γονείς, δάσκαλοι και οι συνδικαλιστικές ενώσεις τους εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων, ενώ ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στη χώρα, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

«Το σχολείο που τα παιδιά θα ανακαλύψουν θα έχει ελάχιστη σχέση με το σχολείο που άφησαν πίσω τους» λέει ο Νταβίντ, δάσκαλος σε σχολείο της γαλλικής πρωτεύουσας. «Είναι περισσότερο κάτι σαν παιδικός σταθμός, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς να επιστρέψουν στη δουλειά τους». Την ίδια ώρα, συνδικαλιστικές ενώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν τον κίνδυνο νέας αύξησης των κρουσμάτων, ιδίως σε μέρη όπου οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, όπως τα σχολεία.