Πως να κάνω φακές: Οι φακές είναι ένα φαγητό ιδιαίτερα παρεξηγημένο. Μπορεί αρκετοί να μη το έχουν στις προτιμήσεις τους, ωστόσο είναι ιδιαίτερα γευστικό και με πολλές θρεπτικές αξίες. Το γεγονός ότι πολλοί σεφ μαγειρεύουν τις φακές με πολλούς διαφορετικούς τρόπους αποδεικνύει πόσο πολύτιμο υλικό είναι. Παράλληλα είναι οικονομικό και με χαμιλό κόστος μπορεί να φάει καλά μια ολόκληρη οικογένεια.
Ωστόσο το να φτιάξει κάποιος φακές μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Σε περίπτωση οι φακές δεν είναι βραστερές μπορεί να χρειαστεί να περάσει αρκετή ώρα μέχρι να γίνουν. Ο γνωστός σεφ, Άκης Πετρετζίκης έχει δημοσιεύσει στο προσωπικό του σάιτ μια συνταγή προκειμένου να βράσετε σωστά τις φακές και να έχετε ένα γευστικό αποτέλεσμα.
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε
- 250 γρ. φακές
- 500 γρ. νερό
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο
- ξίδι, από λευκό κρασί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 1 κούπα φακές μεσαίου μεγέθους και 1 λίτρο νερό.
- Φέρνουμε σε βρασμό για 5 λεπτά.
- Μόλις ξεκινήσει να βράζει, αφαιρούμε από τη φωτιά και σουρώνουμε τις φακές μας πετώντας το νερό.
- Μεταφέρουμε τις φακές πίσω στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό.
- Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδο,1 φύλλο δάφνης, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές μας. Η ώρα που χρειάζονται αλλάζει ανάλογα το μέγεθος της φακής.
- Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και σουρώνουμε.
- Αφαιρούμε από μέσα το σκόρδο και το φύλλο δάφνης.
- Σερβίρουμε σε ένα πιάτο και όσο είναι ζεστές ακόμα πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ξίδι.
- Απλό καθημερινό φαγητό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σαν συνοδευτικό σε πολλά πιάτα σας και στις σαλάτες σας!