Οικονομία

Μειώσεις μισθών και απολύσεις μετά την καραντίνα

Η επόμενη ημέρα μετά το lockdown βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ανεργία.

Επί ποδός βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας εξετάζοντας την επόμενη ημέρα του γενικού lockdown το οποίο μέχρι τέλος του μήνα ουσιαστικά θα λήξει για όλους τους κλάδους και όλες τις επιχειρήσεις. Το άμεσο πρόβλημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι η ανεργία μιας και πολλές επιχειρήσεις, κυρίως εστίασης και τουρισμού αδυνατούν να ανοίξουν δείχνοντας τον δρόμο της εργασιακής εξόδου σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Ήδη όπως είχε αποκαλύψει από τον Απρίλιο το pagenews.gr σε άρθρο του, το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου Εργασίας καταθέτει προτάσεις που αφορούν τα εργασιακά ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση να μειωθεί ο κατώτατος μισθός από τα 758,33 ευρώ που είναι σήμερα στα 533 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι τα 533 ευρώ αντιστοιχούν στις 30 ημέρες από τις 45 ημέρες που είχαν βγει σε αναστολή οι εργαζόμενοι λόγω του lockdown και τις οποίες είχαν λάβει το επίδομα των 800 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση.

Τώρα. όπως προαναφέραμε το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία.  Μέχρι τα μέσα Ιουνίου ισχύει η απαγόρευση απολύσεων μετά όμως η οικονομία θα κινηθεί στους δικούς της υφεσιακούς ρυθμούς ειδικά στον τουρισμό και στην εστίαση.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιδότηση της εργασίας με το κράτος να καλύπτει ένα κομμάτι του μισθού των εργαζομένων σε όσες επιχειρήσεις δεν προχωρήσουν σε απολύσεις, γνωρίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, ένα θέμα δύσκολα διαχειρίσιμο κοινωνικά και πολιτικά, όπως αναφέρει και το Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση των απολύσεων όπως και οι μειώσεις μισθών στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ήδη, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και διατηρούν τη θέση τους τουλάχιστον για 45 ημέρες.

Πολλοί εξ’ αυτών θα τεθούν σε εκ περιτροπής εργασία με μειωμένους μισθούς κατά 50%, ενώ το κράτος θα καλύψει μέρος των απωλειών από 30% έως 60%. Έτσι, ένας εργαζόμενος με μισθό 1000 ευρώ θα πάρει από τον εργοδότη του 500 και θα χάσει από 200 ευρώ – εάν καλύψει το κράτος το 60% – έως 350 ευρώ εάν το κράτος καλύψει το 30%.

Οι ειδικοί υπολογίζουν μεσοσταθμική μείωση μισθού, λόγω και της μείσης των εισφορών περίπου στο 25%. Οι μισθοί είναι σε ελεύθερη πτώση και τα ποσοστά ανεργίας στα επίπεδα της μνημονιακής εποχής, προβλέπεται δηλαδή να αγγίξει το 20%. Στο τσουνάμι της εποχής του κορωνοϊου δεν αποκλείεται να ισχύσουν ανάλογα μέτρα και για τους δημόσιους υπαλλήλους.