Ένα από τα στοιχεία που ελέγχει κανείς πριν ταξιδέψει σε μια χώρα, εκτός από τις φθηνές λύσεις διαμονής, που θα απολαύσει φαγητό και που θα διασκεδάσει είναι και το πόσο επικίνδυνη είναι η συγκεκριμένη χώρα. Μια χώρα θεωρείται επικίνδυνη από το ποσοστό εγκληματικότητας σε φόνους, ληστείες, βιασμούς και επεισόδια. Και δεν μιλάμε φυσικά για χώρες που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 και αφορούν το 2018 καταγράφηκαν περισσότερες από 330.000 δολοφονίες σε δέκα χώρες ανά τον κόσμο. Αριθμός πραγματικά τρομακτικός, αν και σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2019 οι δολοφονίες μειώνονται ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη μετά από την διαχρονικά αυξανόμενη εγκληματικότητα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1960 μέχρι και 1980 τα ποσοστά ανθρωποκτονιών μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και από τότε παραμένουν χαμηλά.
Η παγκόσμια πτώση της βίας δείχνει ότι οι πολιτικές που ακολουθούν μεμονωμένα οι χώρες για την απονομή δικαιοσύνης έχουν μάλλον μικρότερο αντίκτυπο στην μείωση των ανθρωποκτονιών από ό,τι τα παγκόσμια γεγονότα ή τάσεις. Σε αυτή τη μελέτη που είχε δημοσιευτεί στις 9 Οκτωβρίου 2019, δίνεται μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο: Ο πληθυσμός των χωρών σε όλο τον κόσμο γερνάει. Η μεγάλη πλειοψηφία του πλανήτη έχει βιώσει μια ταυτόχρονη μείωση των ανθρωποκτονιών κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η μελέτη, τα μοτίβα ανθρωποκτονιών που παρατηρούνται σε διάφορες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι εντυπωσιακά παρόμοια με την πάροδο του χρόνου. Παρά το γεγονός ότι έχουν διαφορετικές κουλτούρες, πολιτικές ποινικής δικαιοσύνης και συστήματα διακυβέρνησης, οι χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Ωκεανίας έχουν δει μείωση στις ανθρωποκτονίες, σε παρόμοια ποσοστά και σε παραπλήσιες χρονικές περιόδους.
Από το 1990 έως το 2015, τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στη Δυτική Ευρώπη, ο αριθμός των θυμάτων ανθρωποκτονιών ανά 100.000 άτομα μειώθηκε κατά 46%, ενώ η Ασία παρουσίασε μείωση κατά 38% και η Ωκεανία κατά 22%. Οι πιο απότομες μειώσεις σημειώθηκαν συνήθως στις ασφαλέστερες περιοχές του κόσμου. Για παράδειγμα, τα ποσοστά ανθρωποκτονιών μειώθηκαν περαιτέρω στην Ασία και τη Δυτική Ευρώπη, που είχαν ήδη τα χαμηλότερα επίπεδα δολοφονιών.
Υπάρχουν δύο σημαντικές εξαιρέσεις σε αυτή την τάση: η Αφρική, όπου δεν υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία, και η Λατινική Αμερική, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ιστορικά από υψηλότερα επίπεδα δολοφονιών. Στην πραγματικότητα, από το 1990 η Λατινική Αμερική παρουσίασε αύξηση 9% στα ποσοστά ανθρωποκτονιών.
Και αυτό φαίνεται και στο μοναδικό infographic του pagenews.gr όπου η Βραζιλία κατέγραψε 56.616 δολοφονίες. Ενώ 31.500 δολοφονίες καταγράφηκαν στην Κολομβία. Η Βραζιλία όμως κατέχει την δεύτερη θέση γιατί την θλιβερή πρωτιά έχει η Ινδία με 57.440 ανθρωποκτονίες. Τρίτη χώρα σε καταγραφή δολοφονιών έρχεται η Ρωσία με 47.461 ανθρωποκτονίες.
Στην τέταρτη λίστα αυτής της μακάβριας λίστας έρχεται η Κίνα με 38.838 δολοφονίες, ενώ την πρώτη πεντάδα των πιο επικίνδυνων χωρών κλείνει η Κολομβία με 31.500 ανθρωποκτονίες. Μετά ακολουθούν κατά σειρά η Νιγηρία με 27.890, η Ινδονησία με 20.503 ανθρωποκτονίες, χώρες της Νότιας Αφρικής με 19.328 δολοφονίες, οι Φιλιππίνες με 16.570 ανθρωποκτονίες και την δεκάδα κλείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με 15.726 δολοφονίες.
Ο συνολικός αριθμός των δολοφονιών αγγίζει τις 331.872 αν και μέχρι το 2017 ξεπερνούσαν τις 400.000.
Η ηλικία και η πτώση των δολοφονιών
Υπάρχει μια παγκόσμια εξήγηση για την μείωση των ανθρωποκτονιών. Σύμφωνα με την μελέτη του περασμένου Οκτωβρίου, μεταξύ 1950 και 2019, η μέση ηλικία παγκοσμίως αυξήθηκε από 24 σε 31 χρόνια. Αυτός ο «γερασμένος» πληθυσμός θα δημιουργήσει πολλές νέες προκλήσεις και ενδεχομένως θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.
Πάνω σε αυτό τίθεται το ερώτημα εάν θα μπορούσε η γήρανση του πληθυσμού να βοηθήσει στη μείωση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό είναι ένα ενδεχόμενο και το στοιχείο που τη στηρίζει είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή ενός ανθρώπου κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας αλλά και της πρώιμης ενηλικίωσης.
Ενώ όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει τόσο μειώνεται, το θυμικό, το αίσθημα της αντεκδίκησης, αλλά και η πρόθεση για κάποιους άλλου είδους εγκληματική πράξη που αναπόφευκτα οδηγεί και σε δολοφονία. Άρα, οι χώρες έχουν πιο βίαια εγκλήματα όταν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους είναι έφηβοι και νέοι ενήλικες, ενώ όσο πιο ηλικιωμένες είναι οι κοινωνίες τόσο τείνουν να είναι πιο συμμαζεμένες και ειρηνικές.