Guardian κορωνοϊός: Άρθρο – ύμνο για τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian που προχωράει σε συγκρίσεις ανάμεσα στη χώρα μας και στο χάος που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, «καθώς τα μέτρα περιορισμού στην χώρα αίρονται, οι Έλληνες κοιτάζουν έκπληκτοι το βρετανικό χάος».
Το ρεπορτάζ του Guardian ξεκινάει με έναν Έλληνα επιχειρηματία ο οποίος αποφάσισε να επαναπατρίσει την κόρη του που σπούδαζε στη Μεγάλη Βρετανία. «Όταν ο Παύλος Παντελίδης συνειδητοποίησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται δυτικά, αγόρασε ένα αεροπορικό εισιτήριο και πέταξε από την Αθήνα στο Λονδίνο. Στη συνέχεια οδήγησε βόρεια στο Νότινγχαμ για να μαζέψει την κόρη του, μια φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της πόλης, πριν επιστρέψει μαζί της την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Ένας ένθερμος θαυμαστής των Βρετανών, ο επιχειρηματίας δεν είχε καμία αμφιβολία ότι αυτό που έκανε ήταν σωστό. «Οι Βρετανοί είναι μαχητές, αλλά μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι υποτιμούσαν την κατάσταση», είπε ο Έλληνας επιχειρηματίας.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, τις επόμενες εβδομάδες και πριν η ελληνική κυβέρνηση διακόψει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξε τεράστια ζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια προς την Ελλάδα από μέλη της μεγάλης ελληνικής κοινότητας της Βρετανίας
«Οι Έλληνες, όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, είχαν μείνει έκπληκτοι και ανησυχούσαν από τον χειρισμό της έκτακτης κατάστασης για τη δημόσια υγεία από την κυβέρνηση Τζόνσον. Η χαοτική στρατηγική της Βρετανίας και ο υψηλός αριθμός θανάτων αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία σε μια χώρα που, παρά τις συνέπειες μιας εξαντλητικής κρίσης χρέους σχεδόν μιας δεκαετίας, κράτησε τον ιό υπό έλεγχο».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, σε αντίθεση με τους περισσότερους από 31.000 ανθρώπους που υπέκυψαν μέχρι τώρα από την ασθένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με 150 θανάτους και λιγότερα από 2.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, μετά την έγκαιρη επιβολή σκληρών μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας. «Καθώς η Βρετανία θα ξεκινήσει την εβδομάδα αβέβαιη για το αν θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά τα μέτρα, οι Έλληνες προετοιμάζουν παραλίες και ξενοδοχεία για την τουριστική σεζόν που ελπίζουν ότι θα ξεκινήσει τον Ιούλιο καθώς οι περιορισμοί σταδιακά θα χαλαρώσουν».
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντισταθεί μέχρι τώρα στον πειρασμό να να κάνει βεβιασμένες κινήσεις. Όμως, καθώς οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να μιλούν για επιπέδωση της καμπύλης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στην κυβέρνησή του βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο. Η υπερηφάνεια αντικατέστησε τον θυμό και τη ντροπή – συναισθήματα που επικράτησαν καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της βόλτας με το τρενάκι του τρόμου, που ήταν η κρίση χρέους. Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κρατικών θεσμών έχει επίσης αυξηθεί».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ανθεκτικότητα που αποκτήθηκε μέσα από χρόνια της κρίσης μπορεί να έχει προετοιμάσει τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Αλλά ο Μητσοτάκης που ανέλαβε την εξουσία λιγότερο από ένα χρόνο πριν, δείχνει αποφασιστική ηγεσία, επιλέγοντας να παγώσει την οικονομία της χώρας την ώρα που μόλις άρχιζε να ανακάμπτει
«Ο Έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι το σύστημα υγείας που έχει πληγεί από τη λιτότητα θα καταρρεύσει εάν ο ιός δεν περιοριζόταν». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για πισωγυρίσματα, για επίδειξη, και για ύβρι. Δεν υπήρχε επίσης το συναίσθημα του αήττητου που συχνά εντοπίζεται σε ένα έθνος με αυτοκρατορικό παρελθόν.
«Ωστόσο, η ασθένεια του Μπόρις Τζόνσον, η δραματική του νοσηλεία και η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του, έχουν αντήχηση στην Ελλάδα, καθώς πολλοί έχουν εντοπίσει ομοιότητες με τραγωδίες των αρχαίων συγγραφέων που είναι τόσο αγαπητοί από τον κλασικιστική Βρετανό πρωθυπουργό.