Ελλάδα

Τσιόδρας ανακοίνωση σήμερα για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα [8 Μαΐου]

Τσιόδρας ανακοίνωση σήμερα για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα [8 Μαΐου]: Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μας ενημερώνει και σήμερα για θέματα που αφορούν την πανδημία του ιού στην Ελλάδα, καθώς και για τα νέα κρούσματα στη χώρα μας.

Τσιόδρας ανακοίνωση σήμερα για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα [8 Μαΐου]: Ο ιός συνεχίζει να καραδοκεί στη χώρα μας, για αυτό το λόγο ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για θέματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοιού, Σωτήρης Τσιόδρας, όπως πάντα μας ενημερώνει για τα νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα, αλλά και για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας.

Δίπλα του, όπως  κάθε μέρα είναι και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιας, ο οποίος με τη σειρά του θα αναφέρει τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούμε όλοι μας ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση τα νέα κρούσματα στη χώρα μας ήταν 15, ενώ ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 2.678, ενώ οι νεκροί ανήλθαν στους 149.

Τι είπε ο κ. Τσιόδρας για τη μετάλλαξη και την πιθανή εξαφάνιση του κορωνοϊού

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε επιστημονικά δεδομένα για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, αλλά και για το πότε κυκλοφόρησε στον πλανήτη ο νέος αυτός ιός. Ο υπεύθυνος του υπουργείου για την πανδημία τόνισε, μάλιστα, πως είναι «πολύ απίθανο» να κυκλοφορούσε ο κορωνοϊός στον κόσμο πολύ πριν την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν τα τέλη του 2019.  Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (σ.σ. πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.

«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο», τόνισε.

Στους 149 ανέβηκαν τα θύματα από τον φονικό ιό στη χώρα μας

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να αφαιρεί ζωές στη χώρα μας, παρά το γενικότερο κλίμα χαλάρωσης που επικρατεί. Το απόγευμα της Πέμπτης καταγράφηκε ο δεύτερος θάνατος της ημέρας λόγω κορωνοϊού με θύμα έναν 67χρονο άνδρα ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Όπως αναφέρει το larissanet ο άτυχος άνδρας που έδινε για πολλές εβδομάδες «μάχη» με τον κορωνοϊό δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Είναι ο δεύτερος νεκρός που καταγράφεται στη Λάρισα από την πανδημία του Covid-19.

O καθηγητής αναφέρθηκε σε μια δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο σε πειραματόζωα. «Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά

Συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας για το εμβόλιο σε πειραματόζωα: “Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών.Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους”.

Δείτε στο παρακάτω απόσπασμα τι ανάφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για το εμβόλιο της γρίπης και κατά πόσο έχει μειώσει τον συνολικό αριθμό θανάτων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο