Σοβαρές πληγές σε χιλιάδες επιχειρήσεις άνοιξε η πανδημία του κορωνοϊού και η καραντίνα που επέβαλλε η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μετά την υγειονομική κρίση – που δεν έχει τελειώσει – η κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει μια, νέα, οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pagenews, τις επόμενες ημέρες επιχειρηματίες θα κινηθούν νομικά κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημία που υπέστησαν από την καραντίνα. Οι πρώτες αγωγές ήδη γράφονται και θα κατατεθούν σύντομα από εταιρεία ρούχων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ξενοδοχειακή επιχείρηση στη Ρόδο. Θα ζητούν αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστος, καθώς σε αυτό το ύψος προσδιορίζουν τη ζημία που υπέστησαν, αλλά θα αξιώσουν και διαφυγόντα κέρδη από το κλείσιμο των επιχειρήσεων.
«Εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από το γενικό lockdown, δεν είναι πια σε θέση να εκπληρώσουν τις αναληφθείσες οικονομικές συμβατικές υποχρεώσεις τους έναντι τραπεζών και τρίτων, πάρα τα μέτρα ανακούφισης και οικονομικής στήριξης που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών που τα θεωρούν ανεπαρκή. Πενιχρά πόσα και δήθεν διευκολύνσεις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Δύο ολόκληρους μήνες κλειστά, συσσωρεύτηκαν πολλές υποχρεώσεις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ορισμένοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο έξωσης. Υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημία βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής. Αυτό δεν το έχει αντιληφθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που ολιγώρησε σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Πληθαίνουν όσοι στρέφονται επιλέγουν την δικαστική οδό. Πιστεύω βάσιμα ότι θα ευδοκιμήσει» δηλώνει αποκλειστικά στο pagenews ο ποινικολόγος κ. Βασίλης Νουλέζας, που εκπροσωπεί τους δύο επιχειρηματίες.
Όπως υποστηρίζει ο γνωστός ποινικολόγος, η βασιμότητα και νομιμότητα της αγωγής αποζημίωσης για διαφυγόντα κέρδη αλλά και αδικοπραξίας (Άρθρο 914 ΑΚ) στηρίζεται στο ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση με μέτρα πρόληψης αλλά και αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας, είναι καθαρά αντισυνταγματικες, μη νόμιμες και παραβιάζουν ευθέως θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Εκτός όμως από τους νομικούς ή τυπικούς λόγους, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα: «Τα κυρίαρχα συναισθήματα στην αγορά που δέχθηκε σοβαρότατο πλήγμα, είναι η ανησυχία, η αγωνία και η αβεβαιότητα, αν κατορθώσουν οι λαβωμένες επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν και να σταθούν, αποφεύγοντας το λουκέτο» καταλήγει ο κ.Νουλέζας.