Οικονομία

Ελλάδα οικονομία κορωνοϊός: Σε ποιο επίπεδο θα καταλήξει η ύφεση στη χώρα

Ελλάδα οικονομία κορωνοϊός: Είναι δεδομένο πως η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει ιστορικό υψηλό στην ύφεση με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμη και για διψήφιο νούμερο. Σε ποια όμως κατηγορία θα βρεθεί η χώρα;

Ελλάδα οικονομία κορωνοϊός: Είναι πλέον γνωστό πως η πανδημία δεν αφήνει πίσω της σημάδια μόνο στον τομέα της υγείας κάθε χώρας αλλά προκαλεί τεράστια προβλήματα και στην οικονομία. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων πολιτών, ωστόσο δεν μπορούσε να αποφύγει το μοιραίο, με την ύφεση να έρχεται και να σκεπάζει με απαισιοδοξία τη χώρα. Οι εκθέσεις κάνουν λόγο για ύφεση που αγγίζει διψήφια νούμερα, με το μόνο που μένει πλέον να είναι σε πιο επίπεδο θα κάψει τελικά η… μπίλια.

Κατά κανόνα υπάρχουν τέσσερις μορφές ύφεσης – ανάκαμψης που αντιστοιχούν στα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου V, W, U και L. Τα σχήματα των γραμμάτων αποτυπώνουν την πορεία της οικονομικής ύφεσης και ανάκαμψης.

Ύφεση σχήματος L

Το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μια κάθετη διολίσθηση την οποία ακολουθούν χρόνια στάσιμης οικονομικής δραστηριότητας. Ένα καθαρό παράδειγμα σχήματος L ήταν η Ιαπωνία στην δεκαετία του ’90. Για όλη τη δεκαετία, μετά την τεράστια συρρίκνωση στα χρηματιστήρια και στην αγορά κατοικίας, η Ιαπωνία υπέφερε από στασιμότητα ή ύφεση. Σε ομιλία του ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Mike Mussa, παρατήρησε ότι μόνο μια ύφεση τύπου L έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και ήταν εκείνη που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ύφεση τύπου W

Είναι κάθετη διολίσθηση την οποία ακολουθεί εύθραυστη ανάκαμψη. Δηλαδή η ανάπτυξη επιστρέφει για λίγα τρίμηνα και διακόπτεται από νέα ύφεση. Υπάρχουν καταλύτες που ενδέχεται να επιταχύνουν ή να δυσχεράνουν την ανάκαμψη:

  • Η συγκυρία στην οποία τοποθετείται η παγκόσμια οικονομία, με γειτονικές χώρες να επιδρούν στις εμπορικές συναλλαγές.
  • Η χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα. Η οικονομική ανάπτυξη χρησιμοποιεί ως καύσιμο την πιστωτική επέκταση.
  • Αργός βηματισμός σε μεταρρυθμίσεις που προσελκύουν κεφάλαια.

Ύφεση τύπου U

Η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη και αποτυπώνεται πιο επίπεδη: χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φθάσουν τα οικονομικά μεγέθη τα προ της ύφεσης επίπεδα. Οι ΗΠΑ για πολλούς εκτιμητές βρέθηκαν πριν από 10 χρόνια σε ύφεση σχήματος U για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, η κρίση των ακινήτων εκτονώνονταν με πολύ αργούς ρυθμούς. Δεύτερον, συνήθως είναι οι εταιρίες που επωμίζονται το μεγάλο βάρος της κρίσης, αλλά τότε επλήγησαν πολύ τα νοικοκυριά. Τρίτον, επρόκειτο για την πιο σοβαρή κρίση μετά το Μεγάλο Κραχ και επεκτάθηκε πολύ πέρα από το subprime όπου ξεκίνησε.

Ύφεση τύπου V

H οικονομία βιώνει κάθετη διολίσθηση, αλλά ανακάμπτει γρήγορα. είναι το καλύτερο δηλαδή σενάριο. Μάλιστα, και για την περίπτωση της Ελλάδας το οικονομικό επιτελείο βλέπει αυτήν την εξέλιξη: «Η ύφεση θα έχει σχήμα V και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.