Κορωνοϊός τηλεμαραθώνιος: 7,4 δισεκατομμύρια συγκεντρώθηκαν στον διαδικτυακό τηλεμαραθώνιο όπου συμμετείχαν από επιχειρηματίες και ηθοποιοί μέχρι αρχηγοί κρατών. Στόχος του τηλεμαραθωνίου ήταν η χρηματοδότηση της έρευνας και της παραγωγής ενός εμβολίου κατά του φονικού ιού.
Οι ΗΠΑ απουσίαζαν από αυτόν τον τρίωρο διαδικτυακό μαραθώνιο, μαζί με τη Ρωσία και την Ινδία. «Τα καταφέραμε. Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ένα πλατύ χαμόγελο στο τέλος αυτής της προσπάθειας για τη χρηματοδότηση των επιστημονικών ερευνών.
Η Μαντόνα ήταν ο τελευταίος δωρητής με ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο στόχος ήταν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες επειδή η Τουρκία, το Πριγκιπάτο του Μονακό και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν προσδιόρισαν το ποσό συνεισφορών τους.
Μεγάλα ποσά από Κίνα και Ιαπωνία – Η συμμετοχή της Ελλάδας
Η Κίνα, όπου ξεκίνησε ο ιός, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 45,6 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιαπωνία θα δώσει 830 εκατομμύρια, ο Καναδάς 600, η Αυστραλία 220, η Ελβετία 380, η Ολλανδία 192 και το Ισραήλ 60. Η Νότια Αφρική δεσμεύτηκε για 1,2 εκατομμύρια ευρώ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έδωσαν υποσχέσεις χωρίς να τις ποσοτικοποιήσουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα του μαραθωνίου στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα. Η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μετείχε στον τηλεμαραθώνιο, συνεισέφερε με 3 εκατ. ευρώ.
Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητά μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Η συγκέντρωση χρημάτων από την Επιτροπή είναι ένα πρώτο βήμα. «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.