Νίκος Παππάς: «Ενάμισι μήνα μετά τα περιοριστικά μέτρα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λεφτά ακούνε και λεφτά δεν βλέπουν. Καταγράφονται, μάλιστα, και περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι είδαν να μπαίνει μετά από τόσο καιρό ένα βοήθημα στους λογαριασμούς τους, που τελικά κατασχέθηκε, όταν σύμφωνα με υπουργική απόφαση αυτό είναι ακατάσχετο», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Open και τους δημοσιογράφους Γιώργο Καραμέρο και Σπύρο Χαριτάτο.
Επεσήμανε ότι, με βάση διεθνείς καταγραφές, η Ελλάδα είναι ουραγός στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Ανέφερε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί «οι άνθρωποι της αγοράς μπαίνουν σε δίλημμα για το αν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους μετά την άρση των μέτρων. Αν μπουν σε μια τέτοια λογική θα έχουμε σημαντική αύξηση λουκέτων και ανεργίας. Τώρα είναι η ώρα να αποτρέψουμε την καταστροφή. Η αδράνεια Μητσοτάκη οδηγεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο». Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση για τη μη θέσπιση μέτρων στήριξης των καλλιτεχνών, αναφέροντας πως «δεν γίνεται να αφήνονται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, αναφέρεται στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης λέγοντας ότι «θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές μας το επόμενο διάστημα, δηλαδή θα υπερισχύσουν η στήριξη των μισθών, των εργασιακών δικαιωμάτων και του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να σταθεί όρθια η κοινωνία και η οικονομία ή οι νεοφιλελεύθερες συνταγές για την πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων, με μειώσεις μισθών, ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας και γενίκευση των απολύσεων».
Κατηγορεί την κυβέρνηση για ταύτιση με τις επιταγές του ΣΕΒ, και «με μέτρα όπως η κατάργηση της δήλωσης των ωραρίων, η επιδότηση της αναστολής εργασίας (με 533 ευρώ το μήνα) και όχι των μισθών, οι διατάξεις για την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και την υποχρεωτική κινητικότητα των εργαζομένων και ακόμα περισσότερο με το “νέο εργατικό δίκαιο” πλήρους απορρύθμισης της εργασίας που σχεδιάζει για την επόμενη μέρα.
Για αυτό και επιτρέπει την προσεχή Δευτέρα το άνοιγμα 70.000 επιχειρήσεων, δίχως κανένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους». Συνεχίζοντας, υποστηρίζει ότι «οι εργαζόμενοι και η μεγάλη κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία, δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση και στα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί, να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στους δρόμους της διαπλοκής. Δεν θα τους επιτρέψουμε να επωφεληθούν από την πανδημία για να περάσουν αντεργατικές και αντιδραστικές πολιτικές, όπως το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο για την Παιδεία».