Άρση των μέτρων: Μετά από ένα μεγάλο διάστημα καραντίνας βρισκόμαστε μια ανάσα από την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα. Και λέμε νέα γιατί η ζωή δεν πρόκειται να γίνει όπως πριν από τη μια μέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να σταματήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας από την Δευτέρα 4 Μαΐου. Μαζί θα ανοίξουν και ορισμένα καταστήματα.
Μπορεί το SMS και γενικότερα το έντυπο μετακίνησης να μην ισχύει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Οι πολίτες θα πρέπει να κυκλοφορούν με σύνεση ακόμα και αν δεν τους επιβάλλεται κάποιος περιορισμός. Αυτό είπε και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην πρόσφατη ενημέρωση. Ένα από τα πράγματα που αλλάζει από τη Δευτέρα είναι η χρήση της μάσκας. Μέχρι σήμερα δεν φορούσαν όλοι, αλλά από εδώ και πέρα θα είναι υποχρεωτική σε ορισμένες περιπτώσεις.
Που θα πρέπει να φοράμε μάσκα
Σύμφωνα με τις οδηγίες δημόσιας υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) τα μέτρα ισχύουν στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι χώροι λατρείας, η εστίαση, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, οι λοιποί ανοικτοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
Επίσης έχουν εκδοθεί οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας (ιατρικής και μη ιατρικής) η οποία είναι «το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου που τη φορά», καθώς και για την κατασκευή μη ιατρικής μάσκας. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν εργάζονται σε σούπερ μάρκετ χώρους εστίασης χώρους διαχείρισης μη τυποποημένων τροφίμων (κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.α.) και σε οσους εργάζονται σε χώρους εργασίας στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς). Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία ιατρεία κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας. Επισημαίνεται τέλος, ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας.
Ποια καταστήματα θα ανοίξουν
Στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, μαζί με τους κυρίους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαραδαλιά, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ενημέρωσε για το πως θα κινηθεί η αγορά από τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Αναλυτικότερα, τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι τα εξής:
- βιβλιοπωλεία
- τα καταστήματα με γραφική ύλη
- τα καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
- αθλητικών ειδών
- ανθέων
- τα ΚΤΕΟ
- τα κομμωτήρια: Mε ωράριο από τις 07:00 έως τις 22:00 το προτεινόμενο ωράριο για τα κομμωτήρια τις καθημερινές και από τις 09:00 μέχρι τις 22:00 το βράδυ τα Σάββατα
- τα κέντρα αισθητικής
- τα καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων
- τα καταστήματα οπτικών
Τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται αυστηρά, τόνισε ο υφυπουργός
Ειδικότερα, η αναλογία των τετραγωνικών μέτρων για τους πελάτες, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, ο κατάλογος των ραντεβού όπου χρειάζεται, καθώς και τα ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών. Ο ίδιος τόνισε πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα όπως
- την αναλογία των τ.μ.
- την απόσταση μεταξύ των εργαζομένων
- την τήρηση κατάλογου πελατών
Για τις παραβάσεις των παραπάνω θα υπάρχουν κυρώσεις, ενώ σε λειτουργία είναι και η γραμμή 1520 για καταγγελίες μη τήρησης των μέτρων και για φαινόμενα αισχροκέρδιας. Επίσης, με βάση τα όσα αναφέρονται στην ΠΝΠ, στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα μέτρα, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 150 έως 5.000 ευρώ. Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής, διοικητικό πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.
Αρμόδιες Αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου της είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).