Άποψη

Ελληνοτουρκικά: Μήπως έχουμε γίνει Φινλανδία;

Η Φινλανδία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δέχθηκε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της με προϋπόθεση την "υπακοή" στη Σοβιετική Ένωση. Ο Πάρις Καρβουνόπουλος αναρωτιέται στο blog του στο pagenews.gr αν η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τη "Φινλανδοποίηση" της.
Μήπως έχουμε γίνει Φινλανδία; Ή για να πούμε πιο σωστά, μήπως η Ελλάδα έχει αποδεχτεί ή βρίσκεται σε φάση αποδοχής της “Φινλαδοποίησης” της; Ο όρος παραπέμπει στην κατάσταση που βρέθηκε η Φινλανδία μετά το τέλος του Β΄Παγκσομίου Πολέμου. Δέχτηκε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της με προϋπόθεση την “υπακοή” της στη Σοβιετική Ένωση. Μήπως βρισκόμαστε σε μια παρόμοια κατάσταση;

Δεν είναι μόνο το σκίτσο που δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Υγείας και δείχνει το “μικρό κοριτσάκι Ελλάδα” να κρατά από χέρι τη “μαμά Τουρκία“! Αποσύρθηκε μετά από διαμαρτυρίες αλλά τη δουλειά του την έκανε.

Είναι οι 255 πτήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά από τη 1η Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα! Λήμνος,Λέσβος,Χίος,Ρόδος,Λέρος,Μεγίστη,Λειψοί, Ψαρά, Αντίψαρα,Σάμος! Δεν πρόκειται για “ακατοίκητους βράχους” στο Αιγαίο, αλλά για νησιά με πληθυσμό και οικονομική ζωή. Σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη συμβαίνουν αυτά; Είναι οι NAVTEX που εκδίδει συστηματικά η Τουρκία, όχι για να κάνει ασκήσεις η ίδια στο Αιγαίο, αλλά για να απαγορεύσει στην Ελλάδα να κάνει δικές της εκπαιδευτικές δραστηριότητες!

Είναι η άκαμπτη στάση του Τούρκου υπουργού Άμυνας στη τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του. 

Είναι η συστηματική επιθετική πολιτική που ακολουθεί η ΄Αγκυρα σ΄ ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας, στη Θράκη. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι απέναντι σ΄ όλα αυτά δεν διαπιστώνεται καμία ουσιαστική αντίδραση της Ελλάδας και ακόμη χειρότερα δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη προετοιμασίας για τα χειρότερα που όπως φαίνεται είναι μπροστά μας. 

Είναι απορίας άξιο γιατί η Ελλάδα δεν έχει ανεβάσει σε διπλωματικό επίπεδο τους τόνους, έναντι των “συμμάχων” της που παρακολουθούν και τελικά ενθαρρύνουν την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά. Κάποιοι την επιβραβεύουν κιόλας.

Όπως για παράδειγμα οι Αμερικανοί.

Σε διαδικτυακή συζήτηση για τη Συρία για παράδειγμα, ο Αμερικανός πρέσβης James Jeffry, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Συρία και  πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία David Satterfield ευχαρίστησαν τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας Ibrahim Kalin, για την παρουσία της χώρας του στη Συρία, γιατί “είναι το μόνο νατοϊκό κράτος που παρακολουθεί στο έδαφος τις ενέργειες της Ρωσίας και του Ιράν“.

Η “παρουσία” της Τουρκίας στη Συρία είναι εισβολή , αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια σε μια τουρκική εισβολή. Εμείς το γνωρίζουμε καλά από το 1974. Μήπως λοιπόν έχουμε αποδεχτεί την “φινλανδοποίηση” μας; Σ΄ ότι αφορά στους Έλληνες πολίτες η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.