Κόσμος

Σύνδρομο καβασάκι: Τι είναι και γιατί συνδέεται με τον κορωνοϊό

Σύνδρομο καβασάκι: Ανησυχία επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία σχετικά με τις έντονες επιπλοκές που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε παιδιά.

Σύνδρομο καβασάκι: Συναγερμός έχει σημάνει σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία καθώς υπάρχουν παιδιά που έχουν νοσήσει βαριά από τον κορωνοϊό. Γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, περίπου 20 παιδιά συνολικά, εμφάνισαν βαριά συμπτώματα, τα οποία μοιάζουν με αυτά που εμφανίζει ένα παιδί το οποίο πάσχει από το ονομαζόμενο καβασάκι (Kawasaki). Όμως οι ειδικοί ισχυρίζονται πως τα συμπτώματα από τη νόσο Covid-19 δεν σχετίζονται με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Το σύνδρομο καβασάκι είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων με κυριότερο τον ψηλό πυρετό, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από πέντε μέρες. Πρώτος περιέγραψε την αρρώστια αυτή το 1967, ο Γιαπωνέζος γιατρός Tomisaku Kawasaki, από τον οποίο πήρε και το όνομα της. Η πλειοψηφία των αρρώστων είναι ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων χρόνων και σπάνια προσβάλλει παιδιά μεγαλύτερα των οκτώ χρόνων. Η αιτιολογία της αρρώστιας δεν είναι γνωστή αλλά επίσης δεν έχει τεκμηριωθεί κανένα περιστατικό μετάδοσης της αρρώστιας από άτομο σε άτομο.

Ποια τα συμπτώματα του συνδρόμου:

  • Πέρα από τον πυρετό, τα υπόλοιπα συμπτώματα και σημεία που πιθανό να παρουσιάσει είναι τα ακόλουθα:
  • Τη δεύτερη με τρίτη μέρα του πυρετού παρουσιάζει επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών χωρίς όμως να τρέχει πύο (χωρίς να τσιμπλιάζουν) από τα μάτια).
  • Εξάνθημα εμφανίζεται στο σώμα του παιδιού.
  • Τα χείλη γίνονται έντονα κόκκινα.
  • Η γλώσσα φουσκώνει λίγο, παίρνει έντονα κόκκινο χρώμα.
  • Ο φάρυγγας του παιδιού κοκκινίζει και τον δυσκολεύει να καταπιεί.
  • Οι παλάμες και πατούσες του παιδιού φουσκώνουν και παίρνουν ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα.
  • Πολλά παιδιά παρουσιάζουν διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό τους.
  • Κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διάρροιες, εμετούς και πόνο στην κοιλιά. Τη δεύτερη βδομάδα της αρρώστιας το παιδί θα παρουσιάσει χαρακτηριστικό ξεφλούδισμα στο δέρμα των παλαμών και πελμάτων.

Σημειώνεται, πως αν δε δοθεί θεραπεία στο παιδί η αρρώστια διαρκεί από 2-12 βδομάδες. Όταν όμως γίνει έγκαιρα η διάγνωση και αρχίσει η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες.

Οι επιπλοκές:

Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία). Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν τότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβο. Άλλες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν είναι :

  • Αρρυθμίες
  • Μυοκαρδίτιδα (προσβολή του ιδίου του μυός της καρδίας).
  • Προσβολή των βαλβίδων της καρδίας

Ποια η σχέση με τον κορωνοϊό:

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας, 20 παιδιά σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, εμφάνισαν ως επίπτωση του κορωνοϊού, ένα φλεγμονώδες σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο καβασάκι, όμως τονίζεται πως δεν έχει σχέση παρά όμοια συμπτώματα. Η αρχή για την αναφορά του συνδρόμου έγινε πριν μερικές μέρες καθώς το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) παρατήρησε μια αύξηση περιπτώσεων του εν λόγω συνδρόμου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η επείγουσα επιστολή προς τους γιατρούς του NHS “υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία πως ένα φλεγμονώδες σύνδρομο [που σχετίζεται με τον Covid-19] εμφανίζεται σε παιδιά στο ΗΒ ή ότι υπάρχει άλλο – άγνωστο μέχρι στιγμής- λοιμώδες παθογόνο που σχετίζεται με αυτές τις περιπτώσεις”. Ο “συναγερμός” εξεδόθη αρχικά στους γενικούς ιατρούς στο Βόρειο Λονδίνο και στη συνέχεια υπήρξε άλλη μια σχετική έκτακτη ενημέρωση από την Εταιρεία Παιδιατρικής Εντατικής Θεραπείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο