Δε ξέρω πόσα καλά του λαού μας ανέδειξε η κρίση. Ξέρω ότι δεν έχει εξαλειφτεί κανένα από τα (ανθρώπινα) μειονεκτήματά μας. Νέα εστία διχασμού και αντιπαράθεσης αν πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία. Μόνο που ο διχασμός δεν είναι στη βάση γενικών σκέψεων ή επιστημονικών δεδομένων. Είναι με βάση τη βολή του καθενός. Όσοι έχουν που να αφήσουν τα παιδιά δε θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία. Όσοι δεν έχουν παππούδες, γιαγιάδες κ.τ.λ. στο σπίτι θέλουν. Λογικό. Και αν απλώς διαφωνούσαν δε θα αποτελούσαν αντικείμενο σχολιασμού.
Το πρόβλημα είναι ότι οι πρώτοι επιχειρηματολογούν λέγοντας πως είναι «έγκλημα» το άνοιγμα των σχολείων και οι δεύτεροι πως «είναι απαραίτητο για να χτιστεί ανοσία αγέλης».
Ανοησίες και από τους μεν και από τους δε. Είναι πραγματικά τραγικό να μην μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους και να προσπαθούν να πείσουν ότι βλέπουν πίσω από τους τοίχους. Είναι σαν εκείνους που θεωρούν ότι οι μάσκες τους προστατεύουν και τους άλλους οι οποίοι θεωρούν ότι οι μάσκες θα τους κολλήσουν τον κορωνοϊό. Η μάσκα από μόνη δεν προστατεύει ούτε κολλάει. Όλα αυτά θα τα κάνει ο άνθρωπος. Και όχι ο καθένας μόνος. Όλοι μαζί. Το να φοράει ένας μάσκα ενώ οι άλλοι γύρω του όχι, δε λέει πολλά πράγματα. Όπως και δεν λέει τίποτα απολύτως αν κάποιος φορά μάσκα αλλά όταν τη βγάλει ανάβει το τσιγάρο χωρίς να έχει πλύνει τα χέρια του.
Η προστασία είναι αλυσίδα, δε μπορεί κανείς να τη πετύχει με μαγικό ραβδί.
Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο υποψιασμένος είναι ένας άνθρωπος τόσο το καλύτερο. Πόσο μάλλον να έχει ευαισθητοποιηθεί μια ολόκληρη κοινωνία. Ας επανέλθω, όμως, στο θέμα των σχολείων γιατί είναι σημαντικό. Θα ήταν πραγματικά «έγκλημα» να μην ανοίξουν τα σχολεία με τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε στην Ελλάδα. Όπως και θα ήταν «έγκλημα» να ανοίξουν χωρίς νέους κανόνες εμπλοκής. Χωρίς να συνεχιστεί το κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης. Χωρίς οι μαθητές να διδαχθούν από τους δασκάλους τους όχι μόνο γραμματική και μαθηματικά, αλλά και τους κανόνες ασφαλείας και καλής συμπεριφοράς σε περιόδους κρίσεων.
Αναμένω από το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη η ευκαιρία να επισκεφτούν τα σχολεία υγειονομικοί, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας κοκ, ώστε ο καθένας να προσφέρει τη γνώση του στους νέους ανθρώπους. Να απαντήσει στις απορίες τους και να καθησυχάσει τους φόβους τους. Γιατί δεν είναι μόνο οι γονείς τους που διαβάζουν τις θεωρίες συνωμοσίας. Δεν είναι μόνο οι «μεγάλοι» που είδαν τον Τραμπ να λέει πιείτε απορρυπαντικά. Οι «μικροί» έχουν και αυτοί πρόσβαση στην «ενημέρωση». Και το μόνο «φάρμακο» στο φαρμάκι που χύνουν ορισμένοι είναι η γνώση.