Ελλάδα

Η ημερομηνία κλειδί – Πότε θα κάνουμε το πρώτο μπάνιο

Στα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 4 Μαίου, αναφέρθηκε στο μήνυμά του προς τους πολίτες για το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι μέρες καραντίνας και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν στερήσει από τους πολίτες ένα πολύτιμο αγαθό το μπάνιο στη θάλασσα. Μετά την αντίδραση που υπήρξε από ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το μπάνιο όχι για διασκέδαση αλλά για τη θεραπεία τους η κυβέρνηση το επέτρεψε μονάχα για λόγους υγείας.

Στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ύστερα από τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής από τη Δευτέρα 4 Μαϊου αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS στο 13033. Ωστόσο, θα εξακολουθήσουν  να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.

Επίσης όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εντός νομού, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (απαγορεύονται με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι μετακινήσεις σε νησιά εντός της ιδίας περιφερειακής ενότητας), ενώ επιτρέπεται και η ατομική άθληση στους ανοικτούς χώρους αλλά και το μπάνιο στη θάλασσα. Ωστόσο αυτό που διευκρινίστηκε είναι ότι για κάποιο διάστημα ακόμη οι οργανωμένες παραλίες θα παραμείνουν κλειστές. Η πειθαρχία του πολίτη θα κρίνει την επιτυχία του σχεδίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. “Μένουμε ασφαλείς” το νέο σύνθημα. Επομένως από την Δευτέρα 4 Μαϊου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα.

Πώς θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα – Τι λένε οι ειδικοί

Και όταν ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες θα τηρούνται κάποια μέτρα όσον αφορά το μπάνιο του φετινού καλοκαιριού. Μιλώντας στο MEGA ο Παύλος Νικολαΐδης, λοιμωξιολόγος ομότιμος καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας του ΑΠΘ, εξήγησε όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα μπάνια στη θάλασσα.

«Μες στο νερό είμαστε ασφαλείς. Είτε είναι θάλασσα είτε πισίνα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να μεταδοθεί ο ιός. Προφανώς θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές στις ξαπλώστρες. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Θα ξεχάσουμε τις εικόνες που είχαμε στις οργανωμένες πλαζ. Πρέπει να είναι σε αραιή απόσταση οι ξαπλώστρες. Να υπάρχει καθαριότητα με τα κοινά απορρυπαντικά που έχει φανεί ότι είναι αποτελεσματικά» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

Όπως είπε, πρέπει «να έχουμε δική μας πετσέτα στην ξαπλώστρα και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει σε τακτά διαστήματα υπηρεσία καθαρισμού των επίπλων θαλάσσης. Σε παραλίες που δεν είναι οργανωμένες δεν υπάρχει θέμα συνωστισμού, και με την άμμο δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα. Ο ήλιος είναι κάθετος, δεν επιτρέπει την επιβίωση του ιού στην άμμο» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο καφέ σε μία πλαζ, ο κ. Νικολαΐδης σημειώνει ότι θα πρέπει να ακολουθούμε «τα ίδια μέτρα υγιεινής και καθαριότητας που θα ακολουθούσε κανείς αν πήγαινε στο οποιοδήποτε μαγαζί. Το αντισηπτικό μας. Καλά είναι να υπάρχει και η μάσκα στην τσάντα, όχι για να την φοράει κανείς στην παραλία, αλλά αν βρεθεί μέχρι να φτάσει στην παραλία, ή σε ένα τραπέζι καφέ που δεν τηρούνται οι αποστάσεις» κατέληξε.