Μητσοτάκης κορωνοϊός διάγγελμα: Από τις 4 Μαΐου η χώρα αναμένεται να γυρίσει σελίδα καθώς ξεκινάει η σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί εδώ και περίπου ενάμισι μήνα εξαιτίας του κορωνοϊού. Η διαδικασία θα γίνει σταδιακά με την κυβέρνηση να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει αρχικά με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, στις 4 Μαΐου.
Τα μέτρα μάλιστα θα αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Φυσικά η άρση των μέτρων δεν θα είναι χωρίς κανόνες κάτι που δεν σταματά να επισημάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας. Θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, να γίνεται χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, να έχουμε τα αντισηπτικά στο χέρι και να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Όλα βέβαια αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο αυριανό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει το γενικό πλαίσιο της άρσης των μέτρων και στη συνέχεια η σκυτάλη θα περάσει σε υπουργούς και ειδικούς υγείας.
Αναμένεται να μιλήσουν οι υφυπουργοί: Άκης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) όπως επίσης και ο Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στην Ελλάδα και επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας αντιμετώπισης του). Θα υπάρχει ανάλυση από τον καθένα στον τομέα του για τις διαδικασίες άρσης των περιοριστικών μέτρων και πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην επόμενη μέρα που θα έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με ό,τι ζούσαμε προ καραντίνας.
Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων:
4 Μαΐου
- Εμπορικά καταστήματα
- Κομμωτήρια
- Κέντρα Αισθητικής
- Απελευθέρωση Μετακινήσεων εντός Νομού
- Ατομική Λατρεία εκκλησίες
- Κατάργηση SMS
11 Μαΐου
- Έναρξη μαθημάτων στην Γ’ Λυκείου
25 Μαΐου
- Έναρξη μαθημάτων γυμνασίου / Λυκείου
- Μυστήρια / Λειτουργίες στην εκκλησία (αυστηροί κανόνες)
1 Ιουνίου
- Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
- Μυστήρια / Λειτουργίες στην εκκλησία (αυστηροί κανόνες)
- Έναρξη λειτουργίας ξενοδοχείων
- Πολυκαταστήματα
- Καταστήματα εστίασης
- Μπαρ/κέντρα διασκέδασης
29 Ιουνίου
- Εποχικά καταλύματα
- Ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά
Νωρίτερα σήμερα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά για το άνοιγμα των σχολείων: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα. Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».
Παράλληλα τόνισε: «Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα σε ξαφνική άνοδο».
«Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μια σταδιακή μετάβαση, ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή». Τόνισε δε ότι ως επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία του ιού με ειδικά μαθηματικά εργαλεία ώστε να μπορούν έγκαιρα να προβλέψουν αν η άρση των μέτρων συνοδεύεται και από αντίστοιχα καλή εικόνα της επιδημιολογίας του ιού και στην κοινότητα.
«Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούμε τα μέτρα απόστασης και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό»
«Οποιαδήποτε χαλάρωση, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα από την περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και μια ξαφνική άνοδο κι ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας που πρόσθεσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία όπως είπε θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, με προϋποθέσεις και με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Γιατί ο κορωνοϊός ανιχνεύεται σε κάποιους από τους ασθενείς που έχουν ξεπεράσει τη λοίμωξη;
Ο κ. Τσιόδρας αναφορικά με την επανεμφάνιση του ιού σε γυναίκα η οποία είχε νοσήσει, είχε αναρρώσει και ήταν αρνητική στα σχετικά τεστ, είπε ότι πιθανότατα πρόκειται για επανανίχνευση ή μεγάλη παραμονή του ιού στο σώμα, ακόμη και για ένα μήνα αφότου βρέθηκε θετική στον ιό. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι επαναλοίμωξη, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης. Όμως, τα περιστατικά αυτά χρειάζονται επιπλέον διερεύνηση και προσοχή καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος για το τι έχει συμβεί». Ο ίδιος τόνισε ότι η περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να διαφέρει από άλλες που έχουν αναφερθεί διεθνώς και είπε ότι παρακάλεσε να συνεχιστεί η παρακολούθηση του περιστατικού. Ωστόσο, επισήμανε ότι τέτοιου είδους περιστατικά φαίνεται ότι δεν συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.