Άποψη

Έρχεται παγκόσμια πείνα

Ο κορωνοϊός φέρνει οικονομική ύφεση και ο Λάμπρος Καλαρρύτης από το blog του στο pagenews.gr προβλέπει ότι έρχεται περίοδος παγκόσμιας πείνας.

Οι αναφορές πολλών αξιωματούχων ευρωπαϊκών χωρών ότι αυτό που θα συμβεί στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου θα είναι η μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ΠΠ ή και ακόμα χειρότερη, αντιμετωπίστηκαν από πολλούς ως σκόπιμα υπερβολικές προκειμένου να υπογραμμιστεί η ένταση αυτού που έρχεται.Έστω και αν αυτός ήταν ο σκοπός, που μάλλον δεν ήταν και αυτοί που το λένε γνωρίζουν ακριβώς για ποιο πράγμα μιλούν, απ’ ό,τι φαίνεται τελικά θα αποδειχθούν ακριβείς στην περιγραφή τους.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ, αυτές στις οποίες εργάζονται μέχρι 250 άτομα, αν και δεν αντιστοιχούν σε ποσοστό της συνολικής απασχόλησης ανάλογο με αυτό της Ελλάδας, είναι 25 εκατομμύρια και σε αυτές απασχολούνται 90 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 18% του πληθυσμού και κατά προσέγγιση το 38% – 40% του ενεργού πληθυσμού… Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, αριθμός απροσδιόριστος ακόμα αλλά εκτιμάται ότι θα ξεπερνά κατά πολύ το 50%, είτε δεν θα ξανανοίξουν μετά το lockdown είτε θα ανοίξουν χωρίς βιώσιμη προοπτική λόγω αναμενόμενης πτώσης του τζίρου και αδυναμίας εξυπηρέτησης των χρεών τους οπότε θα κλείσουν τους επόμενους μήνες είτε θα προβούν σε απολύσεις και συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους για να ανταπεξέλθουν.

Αυτό που προμηνύεται είναι οικονομική σφαγή της μεσαίας τάξης στην ΕΕ η οποία βλέπει τα επαγγελματικά της σχέδια, τον προγραμματισμό της ζωής της, τις στημένες με χρόνια εργασίας επιχειρήσεις και τις επενδύσεις της σε αυτές, ακόμα και την προοπτική συνταξιοδότησης, να εξαϋλώνονται από την επέλαση του κορωνοϊού. Η Ευρώπη ετοιμάζεται να γεμίσει ξαφνικά με δεκάδες εκατομμύρια πολίτες της που θα είναι άνεργοι ή με ελάχιστο εισόδημα ανεπαρκές για να διασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση ή ούτε καν επιβίωση.

Αυτό που συμβαίνει στην ήπειρό μας, όντως έχει να συμβεί από τον Β’ΠΠ διότι ποτέ έκτοτε δεν επηρεάστηκε τόσο μαζικά, τόσο πολύ, τόσο αρνητικά η οικονομική ζωή και η δυνατότητα ακόμα και εξασφάλισης των προς το ζην των Ευρωπαίων. Μεταπολεμικά, μόνο στις χώρες που τελούσαν υπό κομμουνιστικά καθεστώτα οι πληθυσμοί βίωσαν ισοπέδωση βιοτικού επιπέδου ανάλογη με αυτή που κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι την τρίτη δεκαετία του 21 αιώνα.  Και δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι. Στις ΗΠΑ σε μία μόνο εβδομάδα προστέθηκαν 4,4 εκατομμύρια άνεργοι, συνολικά 26 εκατομμύρια μέσα σε ένα μήνα!

Στις δε περιοχές που ούτως ή άλλως πλήττονται από επισιτιστική κρίση λόγω άλλων αιτίων, εμφύλιες συγκρούσεις κλπ, ο κορωνοϊός μπορεί να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, δήλωσε, βάσει σχετικής έκθεσης του ΟΗΕ, ότι φέτος μπορεί να λιμοκτονήσουν περισσότεροι από 260 εκατομμύρια άνθρωποι, σε χώρες όπως η Αιθιοπία, το Κογκό, το Νότιο Σουδάν, η Νιγηρία, η Υεμένη, η Συρία το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, η Αϊτή.Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία που απειλούνται από το φάσμα της πείνας άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική ταυτόχρονα.

Και χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία παντού, είναι εύλογο, για λόγους που δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση, ότι η αδυναμία ανταπόκρισης στις βασικές ανάγκες προκαλεί μεγαλύτερο σοκ όταν ενσκήπτει αίφνης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε εκατομμύρια ανθρώπους.Η πρόεδρος της Κομισιόν , Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ότι η ΕΕ θα βυθιστεί σε ύφεση που μπορεί να φθάσει το 15%, κάτι που είναι το οικονομικό ανάλογο, ας πούμε, της πτώσης ενός κομήτη, με την ευρωπαϊκή οικονομία στον ρόλο των δεινοσαύρων.

Παρεμπιπτόντως, τα όργανα άρχισαν και για εμάς, με τον οίκο αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίζει το οutlook του ελληνικού από χρέους από «θετικό» σε «σταθερό», διατηρώντας ωστόσο επί του παρόντος την αξιολόγηση σε BB, επειδή εκτιμά ότι η οικονομία θα υποστεί ύφεση 8,1%.  Επειδή αυτό που έρχεται δεν έχει ξανασυμβεί και η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, δεν έχει ίσως νόημα οι εκτιμήσεις των διαφόρων οργανισμών να λαμβάνονται υπόψιν με ακρίβεια δεκαδικού, διότι το 8,1% του Fitch θα μπορούσε να γίνει 12% ή 6%, και το 15% της Λαγκάρντ να αποδειχθεί 19% ή 9%. Τη γενική εικόνα πάντως την περιγράφουν όλοι. Και η γενική εικόνα είναι έρχεται πείνα, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο