Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Μπορεί να μην το εκφράζουν με λόγια, όπως οι περισσότεροι από εμάς, όμως και τα παιδιά επηρεάζονται ψυχο-συναισθηματικά από την πανδημία του κορωνοϊού που έκανε τη ζωή τους άνω – κάτω και από όλα τα δυσάρεστα που ακούνε καθημερινά από τις ειδήσεις. Οι επιστήμονες το γνωρίζουν καλά αυτό και κάνουν ό,τι μπορούν για να δώσουν δύναμη και υπομονή στα παιδιά μας, να αντέξουν λίγο ακόμα κλεισμένα στο σπίτι.
Στο πλαίσιο λοιπόν, των δράσεων της Ομάδας Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Στήριξη σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης της Μόνιμης Δι-Υπηρεσιακής Επιτροπής, φορείς από όλο τον κόσμο, γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικοί από 104 χώρες συνεργάστηκαν, προκειμένου να προκύψει και να μοιραστεί ένα ερωτηματολόγιο σε 1.700 παιδιά όλων αυτών των χωρών, προκειμένου να αξιολογηθεί η ψυχική τους υγεία, καθώς και οι ψυχοκοινωνικές τους ανάγκες κατά την εκδήλωση της πανδημίας του COVID-19.
Τα αποτελέσματα αυτού οδήγησαν σε μια σειρά θεμάτων που αξιοποιήθηκαν με τον πιο δημιουργικό τρόπο: Ένα βιβλίο για παιδιά που ζουν σε χώρες που πλήττονται από τον COVID-19.
Πρόκειται για το «Η Ηρωίδα μου είσαι Εσύ». Η Helen Patuck ανέλαβε τη συγγραφή της ιστορίας και την εικονογράφηση του βιβλίου. Μια ιστορία για και από τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες, ωστόσο, συνιστούν το βιβλίο αυτό να διαβαστεί από τον γονιό, τον φροντιστή ή το εκπαιδευτικό, καθώς μπορεί να προκύψουν πολλά ερωτήματα εκ μέρους των παιδιών. Η μετάφραση/προσαρμογή στα Ελληνικά έγινε ύστερα από συνεννόηση με την Mόνιμη Δι-Υπηρεσιακή Επιτροπή (Inter-Agency Standing Committee – IASC) από τις Ευδοκία Λαγάκου, Μαρία Βλασσοπούλου και Ελένη Λαζαράτου – Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διαβάστε το «Η Ηρωίδα μου είσαι Εσύ: Πώς τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τον COVID-19» εδώ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων: του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.