Κορωνοϊός Γαλλία: Επιδημιολογική έρευνα που έγινε σε λύκειο στο Κρεπί-αν-Βαλουά στην Ουάζ, βόρεια του Παρισιού, η οποία βρέθηκε στο κέντρο της επιδημίας της Covid-19 στη Γαλλία, αποκάλυψε ότι ποσοστό 26% των καθηγητών, μαθητών και των μελών των οικογενειών τους προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού. Το ποσοστό αυτό θεωρείται εντελώς ανεπαρκές για να αιτιολογήσει την παραμικρή χαλάρωση απέναντι στον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι που έκανε την έρευνα αυτή.
Πιο συγκεκριμένα το 41% των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων σε αυτό το λύκειο προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στη διάρκεια της επιδημίας τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και έγινε με τη βοήθεια τεστ εντοπισμού αντισωμάτων.
Ωστόσο μόνον το 11% των συγγενών των μαθητών (γονείς και αδέλφια) ανέπτυξε αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού. Αυτό απέχει πολύ από το ποσοστό 60% ως 70% του γενικού πληθυσμού που είναι το επιθυμητό για να θεωρηθεί ότι υπάρχει μια επαρκής συλλογική ανοσία για να σταματήσει η επιδημία, υπό την προϋπόθεση ότι τα αντισώματα προστατεύουν πράγματι κατά του κορωνοϊού και ότι η ανοσία αυτή διαρκεί τουλάχιστον μερικούς μήνες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής υποδεικνύουν συνεπώς ότι συλλογική ανοσία δεν θα υπάρξει γρήγορα.
Ο καθηγητής Αρνό Φοντανέ, υπεύθυνος της σύνταξης της μελέτης και υπεύθυνος του τμήματος Επιδημιολογίας Πρωτοεμφανιζόμενων Νόσων στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, διαπιστώνει ωστόσο “τις θετικές επιδράσεις που έχουν τα περιοριστικά μέτρα στην επιβράδυνση της επιδημίας” καθώς οι σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, αλλά και η καραντίνα στην περιοχή αυτή, η οποία ίσχυσε από την 1η Μαρτίου, “είχαν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση της κυκλοφορίας του ιού τις εβδομάδες που ακολούθησαν”.