Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για τηλεκατάρτιση: Επτά εταιρίες θα μοιραστούν 36 εκατομμύρια ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ για τηλεκατάρτιση: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένο να πάρει απαντήσεις σχετικά με όλα όσα έχουν γίνει με το πρόγραμμα κατάρτισης των επιστημόνων.

ΣΥΡΙΖΑ για τηλεκατάρτιση: Το πρόγραμμα κατάρτισης επιστημόνων έχει εξελιχθεί σε θέμα των τελευταίων ημερών. Αρκετοί επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι τα προγράμματα είναι πρόχειρα και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρά λάθη. Από την πλευρά τους στην Κουμουνδούρου δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το θέμα να περάσει καθώς όλο το πρόγραμμα κόστισε πολλά εκατομμύρια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση.

Θυμίζουμε ότι χθες κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Η απάντηση που έλαβε δεν ήταν αρκετή, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στους συνεργάτες του ότι θα επανέλθει  στο θέμα έχοντας μάλιστα ανά χείρας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναφέρει ότι «από τον Μάρτιο λόγω της έκτακτης συγκυρίας, οι δαπάνες απευθείας ενίσχυσης επιστημόνων είναι πλέον απολύτως επιλέξιμες». Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι  οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της ιστορίας είναι επτά εταιρείες, οι οποίες θα μοιραστούν 36 εκατομμύρια ευρώ για να νοικιάσουν τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης.

Τα καρφιά του Χαρίτση

Αναφερόμενος στο θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «επιβεβαιώθηκε και από την Κομισιόν ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην προχωρήσει στην απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων, αλλά σε τηλεκατάρτιση με τη διαμεσολάβηση των ΚΕΚ. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν από 600 ευρώ ενώ άλλα 470 ευρώ θα μοιραστούν τα ΚΕΚ και οι -όλες κι όλες επτά- εταιρείες που δημιούργησαν το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει προκαλέσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ακόμα ως «αποκορύφωμα του κυβερνητικού εμπαιγμού» την «προσπάθεια διάφορων υπουργών να μεταθέσουν την ευθύνη για το φιάσκο στους ίδιους τους επιστήμονες». Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ξεκάθαρη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Συγκεκριμένα συμφέροντα αποκτούν πρόσβαση στα δημόσια ταμεία. Με επίκαιρη ερώτηση καλούμε τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για αυτό που συνέβη και για το που πάνε τα χρήματα». Ο Αλέξης Χαρίτσης υπενθύμισε ότι «για τα εν λόγω προγράμματα χρησιμοποιείται και δημόσιο χρήμα, την ώρα που η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με ένα ευρώ».

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε για το θέμα: “η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο βασικό ερώτημα. Γιατί επέλεξε αυτή τη διαδικασία ενώ είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει με απευθείας επίδομα τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και το επιστημονικό προσωπικό από κοινοτικά κονδύλια. Υπάρχει σαφής οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει ότι ειδικά για την περίοδο του κορωνοϊού είναι επιλέξιμη δαπάνη των ΕΣΠΑ η απευθείας χορήγηση επιδόματος στο επιστημονικό προσωπικό χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει κατάρτιση».

Συγκαλεί “υπουργικό” συμβούλιο ο Τσίπρας

Σήμερα (22.04.2020) πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις στα θέματα της οικονομίας, της εργασίας και της υγείας. Απαρατήρητο δεν πέρασε από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία.

«Προφανώς γιατί στις αρχές Μαΐου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάρει παράταση της διαδικασίας» λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα οποία υπενθυμίζουν ότι κατέθεσαν σχετική πρόταση στη Βουλή την οποία καταψήφισε η ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο